|

Preminuo glumac Voja Mirić, poznat po ulozi Nurudina iz filma "Derviš i smrt"

Preminuo glumac Voja Mirić, poznat po ulozi Nurudina iz filma "Derviš i smrt"
109
Klix.ba
23.4.2019. u 22:31
23
komentara
109

dijeljenja
Preminuo glumac Voja Mirić, poznat po ulozi Nurudina iz filma "Derviš i smrt" Voja Mirić kao Ahmed Nurudin
Srbijanski glumac Voja Mirić, poznat po legendarnoj ulozi Ahmeda Nurudina u filmu "Derviš i smrt", preminuo je u 86. godini u Beogradu.
Mirić je tokom svoje karijere ostvario veliki broj uloga, ali je uprkos popularnosti osamdesetih godina napustio glumu i povukao se u miran život.

"Došle su nove generacije, zaista izvanredne, ona iz češke škole, rediteljska, koja je, naravno, imala i svoju generaciju glumaca. Mi smo bili već stariji. A onda je došlo i do smanjenja posla", jednom prilikom objasnio je Mirić svoj odlazak sa scene.

On je rođen 1933. godine u Trsteniku, a glumom se počeo baviti sasvim slučajno kada je kao gimnazijalac otišao s prijateljem na probu nove predstave gradskog pozorišta i dobio ulogu starca.

Nakon toga se preselio u Beograd gdje je završio Akademiju scenskih umjetnosti. Diplomirao je u klasi profesora Tanhofera, počeo glumiti u novosadskom pozorištu, ali je poslije odsluženog vojnog roka nastavio raditi u beogradskom pozorištu da bi na kraju postao slobodni umjetnik.

Odigrao je otprilike 50 filmskih uloga, a 1964. godine osvojio je Srebrnu arenu za film "Službeni položaj" Fadila Hadžića, a deset godina potom i Zlatnu arenu za "Derviš i smrt" Zdravka Velimirovića.

Zapažene uloge Mirić je ostvario u ostvarenjima "Čudna devojka", "Dani iskušenja", "Do pobede i dalje", "Sretni umiru dvaput", "Izdanci iz opaljenog grma", "Valter brani Sarajevo", "Otpisani", "Vrhovi Zelengore", "U sukobu", "Dvoboj za južnu prugu", "Neka druga žena", "Odlazak ratnika, povratak maršala"...
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...