Never Leave Me
63

Premijerom filma Aide Begić otvoren filmski festival u Antaliji

Piše: El. B.
(Foto: Klix.ba)
Crvenim tepihom, svečanom ceremonijom i premijerom filma “Never Leave Me” bh. rediteljice Aide Begić zvanično je otvoreno 54. izdanje Antalija Film Festivala, filmskog festivala sa najvećom tradicijom u Turskoj.

Zanimljivo je da je ovaj festival, prvi put u historiji, otvoren projekcijom filma.

Film "Never Leave Me", kojeg je publika nagradila ovacijama i višeminutnim aplauzom, nastao je u tursko-bosanskoj produkciji i treći je igrani film bh. rediteljice Aide Begić.

“Ovo sto ću reći je radikalno - vjerujem da ljudi mogu živjeti zajedno u miru i harmoniji. Ova djeca i ja ne pričamo isti jezik, ali se volimo. Možda zvuci patetično, ali ja u to vjerujem”, rekla je Aida.

Film donosi priču o sirijskoj djeci, izbjeglicama i siročadi, koja žive na jugoistoku Turske. U filmu su uloge ostvarila djeca iz Gaziantepa i Šanlirufe koja su prisustvovala večerašnjoj premijeri filma u Antaliji.

"Ova djeca su otkriće. Od njih sam mnogo naučila, jer su u ranom djetinjstvu prošli toliko stvari. Ako nekada pomislimo da ne možemo uraditi ništa kako bi ovaj svijet bio bolje mjesto, pogledajmo ovu djecu jer oni su dokaz da možemo. Nadam se da ćemo to raditi sve više i više", poručila je Begić.

Tokom svečane ceremonije na filmskom festivalu u Antaliji glumici Juliette Lewis uručena je nagrada Ključ Antalije, dok je oskarovcu Christopheru Walkenu uručena nagrada Zlatna narandža.

“Zaista mi je čast biti ovdje sa vama, radujem se sto ću pogledati toliko dobrih filmova”, rekla je Juliette.

Nakon što mu je uručena nagrada Christopher Walken je rekao kako se nada da že imati priliku da sa svojom suprugom posjeti Tursku.

"Nadam se da ćemo se vratiti ovdje i doživjeti vašu gostoljubivost, okean, planine, čist zrak, divne ljude i ukusnu hranu", rekao je.

Nagrade su dobile i zvijezda turske kinematografije Erkan Atkas, glumica Suzan Avci, producent, reditelj i scenarista Osman Sinav i turska filmska zvijezda Necla Nazir.

Timu ovogodišnjeg Antalija Film Festivala, koji traje do 27. oktobra, pridružio se i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra koji će, kao konsultant, uložiti napore kako bi potakao ulogu turske filmske industrije na međunarodnoj sceni.