Nasilje i pritisci
92

Premijerom bh. filma "Hana" u Sarajevu obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

Dž. L.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U okviru projekta "Mentalno zdravlje u kadru" Udruženja "Menssana" danas je u sali Općine Stari Grad Sarajevo prikazan igrani film "Hana" koji govori o školarcima koji su svakodnevno izloženi nasilju, raznim pritiscima i psihičkim problemima koji utječu na njihov razvoj i život.

Uoči premijere filma mnogo se govorilo o važnosti pričanja o problemima današnjice, bez straha i srama, a povodom obilježavanja 10. oktobra - Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

U velikoj sali Općine Stari Grad medijima su se obratili kreatori filma, scenaristica i režiserka Ornela Čolić, ali i neki od glavnih glumaca.

Veliko zadovoljstvo zbog učešća u kreiranju filma "Hana" izrazio je urednik dokumentarnog programa BHRT-a Tvrtko Milović.

"Godinama sam nastojao da se mi kao Javni servis konačno počnemo ponovo baviti igranim dokumentarnim filmom. Nažalost, zbog poznate situacije u Javnom servisu, to je nekako uvijek ostalo u domeni luksuza", kazao je Milović.

Jedan od glavnih glumaca Aleksandar Seksan dodao je kako je danas u bosanskohercegovačkoj filmskoj industriji veliki uspjeh kada bilo šta ugleda svjetlost dana. On se također osvrnuo na probleme i mentalno stanje bh. naroda, što je ispraćeno aplauzom prisutnih.

"Ne sumnjam da su Ornela i Arma i kompletan tim uložili veliki napor da se ovaj film zaokruži. Radili smo u jako lijepim uslovima. Film govori o onome u čemu se svaki dan kao roditelji susrećemo u odgoju djece, njihovom sukobu sa samim sobom, sa odrastanjem, okolinom i okrutnom vremenu. Često zaboravljamo koliko je zaista okrutno vrijeme u kojem živimo. Kao roditelji vjerovatno nismo pripremljeni za sve izazove u odrastanju djece. I sam često nailazim na zidove. S druge strane, naš narod je generalno učahuren. Ne volimo pričati o onome što nam se dešava, o problemima, kao da je to sramota. Moramo se osloboditi ograda i zidova i glasnije govoriti o stvarima koje nas tište. Kao narod smo ovdje prošli svašta, svjedoci smo strašnih stvari koje su nam se desile zbog nečijeg ćejfa. Često sebe posmatramo kao nekoga koga treba biti nečega stid. Ne treba. Drugi se trebaju stidjeti. Svi smo malo načeti u mentalnom smislu i moramo govoriti o tome. To nije sramota. To će sve negdje kreirati i zdraviju okolinu za odrastanje naših pilića", kazao je Seksan.

Pored Seksana, u filmu glume i Amina Alihodžić, Petar Dolić, Izudin Bajrović, Maja Salkić, Arma Tanović Branković, Sanela Krsmanović Bistrivoda, te Isa Seksan.

Predsjednik Udruženja "Menssana" Remzija Šetić kazao je kako su pokušali spojiti mentalno zdravlje i umjetnost na način da putem dostupnog medija potaknu razvoj svijesti o važnosti mentalnog zdravlja adolescenata.

"Ideja za film proistekla je iz rada na ternu s mladim ljudima gdje smo uvidjeli da oni doista kasno traže pomoć u sistemu koji je dostupan. Spajanje mentalnog zdravlja i kulture je kombinacija gdje ćete jako teško pronaći podršku, naročito finansijsku. Mi smo uspjeli uz mala sredstva napraviti dorbur priču, ali prije svega smo naišli na razumijevanje BHRT-a", kazao je Šetić.

Projekt i snimanje filma podržali su Ministartsvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, Ministarstvo kulture KS, UNICEF, Općina Stari Grad, Institut za razvoj mladih KULT, a poseban doprinos u postprodukciji pružila je Asocijacija MAUBiH.

Film "Hana" distribuiran je u sve osnovne i srednje škole u Kantonu Sarajevo, a u budućnosti bi trebao biti edukativnog procesa.