Sjajno filmsko ostvarenje
6

Premijerno prikazan historijski spektakl "Kursk", u filmu glumi i Feđa Štukan

Piše: M. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dugo očekivana francusko-belgijska historijska drama "Kursk", u kojoj je ulogu odigrao i poznati bh. glumac Feđa Štukan, večeras je premijerno prikazana u svijetu, kao i u sarajevskom kinu Cinema City.

Film "Kursk: Prokletstvo dubina" prati priču o ruskoj podmornici K-141, daleko poznatijoj kao Kursk, ponosu ruske flote i jednoj od najjačih podmornica ruske mornarice u historiji. Ova 154 metra duga podmornica stavljena je u pogon 1994. godine, a bila je aktivna manje od šest godina u trenutku potonuća.

Proslavljeni bh. filmski i teatarski glumac Feđa Štukan javlja se na samom početku i na kraju filma, a igra ulogu jednog od mnogobrojnih članova zapovjedništva Sjeverne ruske flote koja je otpremila Kursk na putovanje u Barentsovo more s kojeg se niti jedan član posade nije vratio živ.

Iako se Feđa Štukan u navedenom filmu nije našao u nekoj od glavnih uloga, bitno je istaći kako u zadnjih nekoliko godina bh. glumce sve češće prepoznaju velike svjetske filmske produkcije.

Valja istaći kako "Kursk" prati jednu od najvećih pomorskih tragedija. Za vrijeme potonuća u podmornici je bilo 118 mornara i časnika, a većina članova posade bila je mlađa od 30 godina. Dok su se mornari borili za život, njihove porodice su vodile borbu s političkim preprekama i nemogućim izgledima za spašavanje najmilijih.

Uloge u novom historijskom filmu na repertoaru kina Cinema City igraju Matthias Schoenaerts, Lea Seydoux, Colin Firth, Peter Simonischek, August Diehl, Max von Sydow, ali i poznati bh. glumac Feđa Štukan.

Scenario je napisao Robert Rodat, dok je glavni redatelj filma legendarni Danac Thomas Vinterberg. Za produkciju je bio zadužen Ariel Zeitoun.