Goražde
0

Premijerno prikazan film "Odvedeni da (ne) svjedoče"

FENA
Šemsudin Gegić (Foto: Arhiv)
Šemsudin Gegić (Foto: Arhiv)
"Odvedeni da (ne)svjedoče" naziv je dugometražnog dokumentarnog filma scenariste i reditelja Šemsudina Gegića koji je sinoć premijerno prikazan u Goraždu, nekadašnjoj zaštićenoj zoni UN-a iz koje je 1994. helikopterima evakuirano na desetine ranjenika.

Upravo je ovaj film priča o njima, njihovoj sudbini koja je zabilježena u produkciji ratne TVBiH. Zanimljivo je da su na premijeri bili i neki od evakuiranih ranjenika, čije svjedočenje o dešavanjima u gradu na Drini, predstavlja okosnicu filma.

"To vrijeme se nikada neće zaboraviti, a sada mi je posebno teško jer me je film ponovo vratio u tu najtežu 1994.godinu. Kao da se desilo jučer. Teško mi je, proradile su emocije i sjećanja na sve ono što smo preživjeli od same evakuacije iz Goražda do Sarajeva, a potom i Francuske", kazao je vidno potresen Ismet Ražanica jedan od evakuiranih ranjenika, koji je jedan od malobrojnih koji se do danas vratio u Goražde.

"Odvedeni da (ne)svjedoče", autora Šemsudina Gegića, prati sudbinu, ali i dilemu evakuiranih ranjenika iz Goražda o tome da li su u Francusku, Belgiju, Njemačku i druge evropske zemlje, odvedeni da ne svjedoče. Reakcije publike, reditelj je doživio na poseban način.

"Sva ta šutnja, te suze i ta nijema tišina u sali, najveći su kompliment koji sam dobio u svojoj karijeri za film. Šesnaest godina je prošlo od snimanja, ali ni danas u tom filmu ne bih ništa mijenjao. Vjerujem da su ljudi u filmu prepoznali i humanu misiju međunarodnih snaga da spasu ranjenike, ali isto tako i namjere određenih faktora da te ljude sklone što dalje, kako ne bi svjedočili o onome što se dešavalo u Goraždu", kazao je Gegić.

On je podsjetio da je film prije 16 godina odmah nakon što je snimljen prikazan na zemaljskoj i satelitskoj mreži ratne TVBiH, ali da je nakon toga "arhivski" sklonjen. Sinoć je doživio svoju prvu kinopremijeru u Goraždu, gradu u kojem je, kako reče reditelj, počela i završila priča o ranjenicima.

"Moja namjera i želja je film prikazati i u drugim gradovima da bi ga vidio što veći broj ljudi. Priča o filmu trebala bi biti nastavljena. Zbog istine i svjedoka jednog teškog vremena", istakao je reditelj Gegić.