2. decembra u Sarajevu
0

Premijera filma "Rezolucija 819" Giacoma Battiatoa

FENA
Film istaknutog italijanskog reditelja Giacoma Battiatoa "Rezolucija 819" premijerno će biti prikazan 2. decembra u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Nakon što je ovo veliko filmsko dostignuće osvojilo glavnu nagradu publike u Rimu, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo uložilo je velike napore da u što kraćem periodu i film i reditelja dovede u Sarajevo, saopćeno je iz tog ministarstva.

Tako je Battiato poziv za premijerno prikazivanje filma bh. publici srdačno prihvatio te će s ostalim članovima filmske posade u Sarajevo doputovati 1. decembra.

"Rezolucija 819", francusko-italijansko-poljske produkcije, istinita je priča o policajcu kojeg je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju poslao da provede istragu o nestanku 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka iz Srebrenice, nakon što je taj grad pao u ruke srpskih agresora.

Ulogu u filmu ostvarila je i mlada bh. glumica Nevena Rosuljaš te njena iskusnija kolegica Emina Muftić.

Film publiku ne štedi potresnih dokaza što ih je policajac prikupio tokom godina u području koje je trebalo biti pod zaštitom UN-a.

Na gala premijeru filma, pored majki enklava Žepe i Srebrenice, bit će pozvani i ambasadori zemalja u BiH te gosti iz regije.