Legendarno ostvarenje
32

Premijera filma "Bitka na Neretvi" održana je u Sarajevu prije 52 godine

I. S.
Sylva Koscina, Ljubiša Samardžić, Milena Dravić i Bata Živojinović na premijeri
Sylva Koscina, Ljubiša Samardžić, Milena Dravić i Bata Živojinović na premijeri
Premijera filma "Bitka na Neretvi" reditelja Veljka Bulajića održana je 29. novembra 1969. godine u Sarajevu. Prisustvovale su brojne poznate ličnosti, a među njima je bio i Josip Broz Tito.
Film je zasnovan na istinitim događajima iz Drugog svjetskog rata. Naime, 1943. godine došlo je do serije bitaka između partizana i sila Osovine u dolini rijeke Neretve. Bitka na Neretvi je zapravo naziv koji obuhvata bitke koje su se dogodile u februaru i martu na spomenutom području. Naravno, partizani su pobijedili.

Ovo je bio povod da se počne rad na istoimenom filmu. Veljko i Stevan Bulajić napisali su scenario. Uloge su ostvarili: Milena Dravić, Ljuba Tadić, Velimir Bata Živojinović, Yul Brynner, Ljubiša Samardžić, Orson Welles, Boris Dvornik, Rade Marković, Sylva Koscina, Hardy Krüger i drugi.

Najskuplji je film koji je snimljen u bivšoj Jugoslaviji. Nastao je u koprodukciji Bosna Filma, Jadran Filma, Radna Zajednica Filma, Igor Filma, Eichberg-Filma, Commonwealth United Entertainmenta i Kineme Sarajevo. Bio je nominovan za Oscara za najbolji strani film 1970. godine.

Premijerno prikazivanje održano je, simbolično, na Dan republike u Sarajevu na otvorenju Centra Skenderija. Stigli su Tito i Jovanka, kao i mnogi državni funkcioneri: Milentije Popović, Budislav Šoškić, Cvijetin Mijatović, Nijaz Dizdarević, Džemal Bijedić, Rodoljub Čolaković, Hamdija Pozderac i drugi.

Plakat Pabla Picassa
Plakat Pabla Picassa

Zanimljivo je spomenuti da je čuveni Pablo Picasso naslikao plakat za englesku verziju "Bitke na Neretvi". Legenda kaže da Picasso nije tražio honorar, ali je ipak imao zahtjev: da mu se pokloni sanduk u kojem je bilo 12 boca najboljeg jugoslovenskog vina.

Činjenica je da se svjetski uspjeh ovog filmskog ostvarenja iz sadašnje perspektive čini gotovo nestvarnim. Produkcijske kompanije na Balkanu i dalje sarađuju, ali u dosta manjoj mjeri. Značajniju saradnju sa stranim kompanijama možemo samo zamišljati. Isto tako, mladi glumci imaju izuzetno težak zadatak, a to je dostići uspjeh filmskih legendi koje su ranije spomenute.