Film/TV
0

Predviđanja: Ko zaslužuje nagradu Oscar, a ko će je zaista osvojiti

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ostala su još četiri dana do dodjele najprestižnije nagrade u svijetu filma - Oscara. Američki mediji već danima pišu o tome ko će osvojiti zlatne kipiće, a sada su napravili i listu svojih predviđanja.

Najviše nominacija ima mjuzikl "La La Land", čak 14, a koliko će Oscara osvojiti znat ćemo 26. februara.

U kategoriji za najboljeg glumca mediji predviđaju da će na 89. dodjeli Oscara briljirati Denzel Washington. Ovo bio mu bio treći kipić u kolekciji, a do sada je nominovan sedam puta.

Foto: EPA
Foto: EPA

Veliki dio obožavatelja navija i za Bena Afflecka, ali filmski stručnjaci smatraju da je Washington bolje donio ulogu u filmu "Fences".

Foto: EPA
Foto: EPA

Kada je riječ o najboljim glumicama, očekuje se da će Emma Stone, zahvaljujući ulozi u "La La Landu", izgurati s trona Natalie Portman koja utjelovljuje Jackie Kennedy. Stručnjaci smatraju kako je filmoljupcima dosadilo gledati uplakane žene te da mjuzikl donosi mnogo radosti.

Foto: EPA
Foto: EPA

Najbolji sporedni glumac će biti Mahershala Ali, ali mnogi smatraju da veće zasluge ima Lucas Hedges.

"Svi su shvatili kako je Ali talentovan i treba biti među prvima u utrci za Oscara, ali nemoguće je ne vidjeti Hedgesov doprinos i njegovu jaku ulogu u filmu 'Manchester by Sea' gdje glumi komplikovanog tinejdžera ispunjenog tugom", piše USA Today.

Foto: EPA
Foto: EPA

U vezi s najboljom sporednom glumicom saglasni su svi. Viola Davis je trebalo da osvoji Oscara za filmove "Doubt" i "The Help", ali nije. Sada je njeno vrijeme.

Foto: EPA
Foto: EPA

Kada je riječ o režiseru, sve naginje ka tome da će "La La Land" pokupiti simpatije i ovdje te da će se na kraju večeri smiješiti Damien Chazelle. Ipak, veliki broj ljudi smatra da bi nagrada trebalo da ode u ruke Barryju Jenkinsu.

Foto: EPA
Foto: EPA

Mnoge je zaboljela glava od "La La Landa" koji je nominovan i u kategoriji za najbolju sliku. Očekivano je da će je i dobiti, ali Amerikanci smatraju da je više zaslužuje "Hidden Figures" jer je spoj drame, pjesme, plesa i lekcije iz historije.