Pogledajte galeriju
0

Posjetili smo Cineplexx u Beču: U kakvoj će filmskoj čaroliji uskoro uživati Sarajlije

L. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U Sarajevu će 17. juna premijerom devetog nastavka franšize "Fast and Furious" biti otvoreno kino Cineplexx. Tim povodom posjetili smo nekoliko Cineplexxovih kinodvorana u Beču kako bismo provjerili u kakvim dvoranama ćemo uskoro moći uživati u centru grada.

Vijesti o otvorenju Cineplexxa u Sarajevu obradovale su sve ljubitelje sedme umjetnosti u cijeloj BiH. Kino je prvobitno trebalo biti otvoreno na ljeto 2020. godine, ali je zbog pandemije koronavirusa odgođeno za neki bolji period.

Managing partner Cineplexx Internationala Chrostof Papousek dočekao nas je ispred kina Wienerberg u Beču govoreći kako je izrazito sretan što priča ovog kinoprikazivača u Sarajevu napokon počinje. Ističe kako je period pandemije donio mnoge izazove poput smanjenih kapaciteta kinodvorana, kao i manji broj premijernih naslova na velikim platnima.

"Sada smo odlučili krenuti dalje, jer je odlazak u kino bitan dio svakodnevnice - to je način da provedete kvalitetno vrijeme s prijateljima i porodicom, vrijeme za inspiraciju, edukaciju i zabavu", kaže Papousek, pokazujući nam unutrašnjost velikih kino dvorana u Wienerbergu.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Cineplexx Constantin Film-Holding GmbH je osnovan 1951. godine u Austriji kao filmska distribucijska kuća te slovi kao moderna i vizionarska kompanija. Cineplexx International GmbH je započeo širenje 2009. godine u susjedne zemlje te je prvo kino izvan Austrije otvoreno u Bolzanu, u Sjevernom Tirolu.

Danas Cineplexx ima jaku tržišnu poziciju sa 60 kino lokacija u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Grčkoj, Italiji i Rumuniji.

S oko 1700 zaposlenika, Cineplexx kina godišnje posjeti oko 13 miliona posjetitelja. Koristeći najsavremeniju opremu ljubiteljima sedme umjetnosti nudi posebno iskustvo uživanja u vrhunskim djelima svjetske kinematografije.

"Cineplexxova matična zemlja je Austrija te danas predstavlja najveći lanac kina u ovoj državi, posjeduje čak 32 kina (25 multipleks kina i šest tradicionalnih kino dvorana). Trudimo se njegovati dugu porodičnu tradiciju i svako kino uređujemo u skladu sa sredinom u kojoj se nalazi. Kontinuirano predstavljamo nove programe kako bismo animirali mlade da dolaze u kino, odnosno kako bi im ono postalo važan dio života", nastavlja Papousek.

Kao i kina u Beču, Cineplexx Sarajevo će nuditi i izvanrednu udobnost s posebnim VIP kožnim sjedištima, LoveBOX i ljubavnim sjedištima. Posebno je važno naglasiti da će Cineplexx u Sarajevu posjetiteljima ponuditi nekoliko inovativnih kinotehnologija: DOLBY ATMOS sistem zvuka, koji kao da kruži oko gledatelja pružajući mu osjećaj da je u središtu radnje, zatim RealD Ultimate tehnologiju za bistru sliku, kao i najbolji RealD 3D sistem, nudeći sasvim drugačije, realistično iskustvo filma.

"Imat ćemo najnovije projektore, koji obezbjeđuju najbolji kvalitet slike, kao i najnoviji trodimenzionalni zvučni sistem Dolby Atmos. Zahvaljujući ovom sistemu, publika film više neće samo gledati, nego će biti u središtvu radnje. Doživjet će to da avion preleti iznad njega. Dolby Atmos je oslobodio zvuk, odnosno omogućio da zvuk takoreći postoji nezavisno od zvučnika. Zvuk je precizno pozicioniran i kreće se svuda u prostoriji – ispred, pored, iza, čak i iznad gledatelja, a istovremeno vodi se računa o kvaliteti zvuka i on ostaje jasan, detaljan i moćan. Bit će to prva instalacija Dolby Atmos sistema u BiH i jedna od prvih u cijelom regionu. Čak ni u Zagrebu nemamo ovu vrhunsku opremu", objašnjava Papousek.

Christof Papousek (Foto: T. S./Klix.ba)
Christof Papousek (Foto: T. S./Klix.ba)

Kino će imati 8 kinodvorana i ukupan kapacitet od više od 1.000 sjedišta. Najveća sala imat će više od 250 sjedišta te će biti opremljena sa najnovijim modelima projektora: "Ostavit ćemo dodatni prostor za postavljanje još nekoliko vrsta projektora koji će se vjerovatno koristiti za vrijeme filmskih festivala".

U konačnici vrijedi istaknuti da smo se pri posjeti bečkim kinodvoranama vrlo brzo uvjerili u tvrdnju našeg sagovornika: "Na prvom mjestu Cineplexxa je ljubav prema filmu, vjernost tradiciji i fokus da se sve to što ljepše predstavi i podijeli s publikom". Nesumnjivo je da će Sarajevo od 17. juna biti bogatije za sjajan filmski doživljaj, kao i da se itekako isplatilo čekati ovo veliko otvorenje.

"Drago nam je što ćemo kao partneri Sarajevo Film Festivala biti domaćini festivalskim projekcijama od 13. do 20 augusta 2021. godine. Veoma smo uzbuđeni što Sarajevu možemo predstaviti novi standard kinoprikazivaštva u partnerstvu s Hotelskom Grupacijom Europe te uz podršku SFF-a. Ponosni smo što se Cineplexx porodica širi u Bosni i Hercegovini i što ćemo uskoro poželjeti dobrodošlicu publici u novom kinu u centru Sarajeva", zaključuje Papousek.