Film/TV
0

Polly Bergen imala 84 godine: Preminula glumica iz serije "Očajne kućanice"

Klix.ba
Glumica Polly Bergen koja je slavu stekla glumeći u filmu "Cape Fear" 1962. godine, preminula je u 84. godini. Njena glasnogovornca Judy Katz kazala je da je Bergen, koja je patila od emfizeme, umrla u tišini u svom domu u Connecticutu.

Bergen je postala poznato lice nakon što je osvojila Zlatni globus za ulogu pjevačice Helen Morgan u serijama koje su emitovane 1950-ih godina. Potom je glumila u TV seriji "Očajne kućanice". Uloga majke Lynette Scavo, Stella Wingfield, donijela joj je nominaciju za Emmy nagrade, te mnoge druge nagrade i nominacije.

Nominovana je za Zlatni globus i za filma "The Caretajers" iz 1963. godine. Već sljedeće godine glumila je prvu američku predsjednicu u filmu "Kisses for My President".

Uslijedili su brojni filmovi, nominacije i nagrade, a glumila je i u poznatoj seriji "Sopranosi". Tumačila je ulogu Fran Felstein, ljubavnice oca Tonyja Sopranoa.

Bergen je rođena u Tennesseeju pod imenom Nellie Paulina Burgin. Njen otac je bio građevinski inžinjer koji je bio talentovani amaterski pjevač, a kasnije je imao nastupe sa Bergen u CBS emisijama 1957. i 1958. godine.

Glumica je 1965. godine osnovala kozmetičku liniju Polly Bergen Company upotpunjenu nakitom i obućom, te je napisala tri knjige o ljepoti i modi.