Priča muslimana i Jevreja
269

Pogledajte trailer za film "Sevap/Mitzvah": Helena Vuković u ulozi žene na visokom zadatku

I. B.
Helena Vuković utjelovila je Zejnebu Hardagu (Foto: Instagram)
Helena Vuković utjelovila je Zejnebu Hardagu (Foto: Instagram)
Predstavljen je zvanični trailer za film "Sevap/Mitzvah", priču u kojoj se isprepliću sudbine muslimana i Jevreja, a koji daje prvi uvid u dio glumačke postave, kao i ono što gledatelje u njemu očekuje.
Film koji je djelo bh. rediteljice sa adresom u Los Angelesu Sabine Vajrače, trebao bi ugledati svjetlost dana naredne godine, a donosi poučnu priču o tome kako nam se dobro djelo koje smo učinili, može vratiti onda kada nam to bude najpotrebnije.

Na YouTubeu sada je predstavljen i zvanični trailer, koji prikazuje dio glumačke postave koju predvodi mlada glumica Helena Vuković. Ona utjelovljuje glavnu ulogu, tradicionalnu mladu muslimanku Zejnebu Hardagu, koja dolazi iz konzervativne porodice.

Pred Zejnebom je jedan od, kako ga mnogi zovu, teških zadataka - kako biti čovjek. Ona stavlja sve na kocku kako bi od nacista spasila svoje prijatelje Jevreje, porodicu Kabiljo. Pedeset godina kasnije, odnosno 1990-tih tokom opsade Sarajeva, ta jevrejska porodica vraća Zejnebi istu uslugu i spašava joj život.

Vajrača je okupila odličnu glumačku postavu, a među imenima koja se pojavljuju su Emina Minka Muftić, Muhamed Hadžović, Rijad Gvozden, Magdalena Živaljić Tadić, Sanela Krsmanović Bistrivoda, Adnan Hasković, Frano Mašković, Snežana Vidović i mnogi drugi.

Film se, kako dijelom možemo vidjeti i u traileru, snimao na nekim od najpoznatijih sarajevskih lokacija poput Svrzine kuće, ispred Doma Oružanih snaga BiH, ali i Kovača, Vratnika, Alifakovca i drugim sarajevskim mahalama.

U razgovoru sa Vajračom ranije ovoga ljeta, rediteljica koja je kao vrlo mlada i sama izbjegla iz Bosne i Hercegvoine, istakla je kako glavni akter filma, Zejneba, vjerovatno ne bi preživjela rat da prije 50 godina sasvim slučajno nije učinila dobro djelo. Upravo u tome krije se i pouka njenog filma.

"Napravila je to samo iz dobrote svoje duše, jer nije mogla gledati kako ljude ubijaju bez razloga. I to joj se vratilo na tako ogroman način. Takve priče svi treba da znamo i da ih se sjećamo", poručila je Vajrača, pa zaključila:

"Želim da Zejneba bude inspiracija da sutra možda napravimo ono što je i ona učinila, jer, kada se sve sabere, nikada ne znamo u kojem će nam se obliku naše dobro djelo vratiti".