|

Pogledajte film "Sjedi da se ispričamo" o sit-down komičaru Jasminu Džemiđiću

Pogledajte film "Sjedi da se ispričamo" o sit-down komičaru Jasminu Džemiđiću
45
A. P.
3.12.2019. u 21:27
8
komentara
45

dijeljenja
Jasmin Džemiđić prvi je sit-down komičar u regiji i aktivist za prava osoba s invaliditetom, a Aziz i Mirza Čeho su u koprodukciji Al Jazeere Balkans snimili dokumentarni film o ovom Sarajliji pod nazivom "Sjedi da se ispričamo".
Jasmin kroz svoj rad pokušava ublažiti prepreke koje osobe s invaliditetom imaju u svakodnevnom životu, od kojih su najveće one koje postoje u ljudskim glavama. Za prvi izlazak pred publiku savladao je jednu stepenicu, a u borbi protiv predrasuda – mnogo više.

Sve što mu se događalo okretao je na smijeh, dok je iz životnih situacija koje mu nisu bile smiješne pokušavao izvući pouku. Svojim šalama, koje su nastale iz ličnog iskustva, pokušava razbiti tabue. Njegova želja nije samo da nasmije publiku nego i da je potakne na razmišljanja o nepravdi i diskriminaciji koja nije samo problem osoba s invaliditetom, navodi AJB.Svojim nastupima pokušava skrenuti pažnju na bitne stvari koje ga bole, prvenstveno kao građanina Bosne i Hercegovine. Od trenutka kad se počeo baviti sit-down komedijom primijetio je da su stvari u njegovom životu krenule nizbrdo, što je u njegovom slučaju veoma pozitivno.

Najveći uspjeh koji je postigao jeste to što ga ljudi više ne gledaju u točkove nego u oči.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...