|

Počeo čuveni Cannes Film Festival, za Zlatnu palmu se bori 21 ostvarenje

Počeo čuveni Cannes Film Festival, za Zlatnu palmu se bori 21 ostvarenje
4
Klix.ba
15.5.2019. u 08:26
1
komentara
4

dijeljenja
1/13 Foto: EPA-EFE
2/13 Alejandro Gonzalez Inarritu (Foto: EPA-EFE)
3/13 Foto: EPA-EFE
4/13 Foto: EPA-EFE
5/13 Foto: EPA-EFE
6/13 Foto: EPA-EFE
7/13 Foto: EPA-EFE
8/13 Foto: EPA-EFE
9/13 Foto: EPA-EFE
10/13 Foto: EPA-EFE
11/13 Foto: EPA-EFE
12/13 Foto: EPA-EFE
13/13 Foto: EPA-EFE
Glumci Javier Bardem i Charlotte Gainsbourg otvorili su sinoć 72. izdanje Cannes Film Festivala na kojem se očekuju brojne zvijezde među kojima su Quentin Tarantino i Pedro Almodovar.
Nakon što su Bardem i Gainsbourg festival proglasili otvorenim na francuskom i španskom jeziku upriličena je projekcija filma "Mrtvi ne umiru" američkog reditelja Jima Jarmuscha, u kojem glume Bill Murray, Tilda Swinton, Selena Gomez i Adam Driver.

Svečanost otvaranja Cannes Film Festivala vodio je i francuski glumac Edouard Baer koji je odao počast rediteljici Agens Varda koja je preminula krajem marta.

Za Zlatnu palmu takmiči se 21 film među kojima su "Dolor y Gloria" španskog reditelja Pedra Almodovara i "Bilo jednom u Hollywoodu" Quentina Tarantina u kojem glavne uloge tumače Leonardo DiCaprio i Brad Pitt.

Predstavnike na ovom prestižnom festivalu ima i BiH. U programu Semaine de la Critique Cannes Film Festivala bit će prikazan film "Heroji ne umiru" francuske rediteljice Aude Lee Rapin koji je nastao u koprodukciji Francuske, Belgije i Bosne i Hercegovine. U programu ACID bit će prikazan film "Take me Somewhere Nice" Ene Sendijarević koji je na Roterdam Film Festivalu osvojio nagradu Tigar, dok će u okviru specijalne projekcije biti prikazan film "Ice on Fire" Leile Conners u kojem je direktor fotografije Harun Mehmedinović.

Program Cannes Directors’ Fortnight 2019 (Quinzaine des réalisateurs) otvorit će pet kratkih filmova nastalih u Sarajevu u produkciji Sarajevo Film Festivala (Obala Art Centra).

Pobjednike će 25. maja proglasiti devetočlani žiri kojim predsjedava meksički reditelj Alejandro Gonzalez Inarritu.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...