Izazvao interesovanje
1.1k

Počelo snimanje "Opkoljenih", prvog igranog filma koji govori o četnicima

I. S.
Film "Opkoljeni" (Screenshot: YouTube)
Film "Opkoljeni" (Screenshot: YouTube)
Izašao je prvi teaser igranog filma "Opkoljeni" koji govori o četnicima. Scenario i režiju je radio Miloslav Samardžić, a producent je Mislav Čumić.

"Srbija, jesen 1942. godine. Brojne esesovske jedinice pretresaju teren u potrazi za četnicima. Četnici primjenjuju gerilsku taktiku: Rasturaju se u manje formacije i odlaze dublje u planine. Međutim, uz pomoć jednog izdajnika, odred od 200 esesovaca saznaje gdje se nalazi poručnik Nikola Kalabić, komandant Gorske kraljeve garde, sa još trojicom četnika. Kreće potjera i četnici su opkoljeni. Kalabićev četnik koji je pratio izdajnika trči u pokušaju da dovede pojačanje, a drugi četnik kreće za Nijemcima, pokušavajući da pomogne Kalabiću", navedeno je u sinopsisu.

Teaser prikazuje četničkog komandanta Nikolu Kalabića kako se u šumi sastaje sa vojnicima. Navodi kako moraju ubijediti SS-ovce da na ovoj teritoriji nema četnika te da nema potrebe da organizuju kaznene ekspedicije.

"Nedićeva Specijalna policija odvodi dio Kalabićeve porodice u logor, dok im njegov dvanaestogodišnji sin, kao i supruga, bježe. Nijemci pozivaju Kalabića na predaju, obećavajući vojnički tretman u zarobljeništvu, ali, on zna da su njegovog oca, potpukovnika Milana Kalabića, nedavno svirepo mučili i ubili. Da li će pojačanje Kalabiću stići na vrijeme? Da li postoji izlaz kada 200 vojnika opkole njih četvoricu? Kako sačuvati prisebnost u takvoj situaciji", napisano je u sinopsisu.

Glumac Borko Brajović tumači lik Nikole Kalabića. U filmu glume i Saša Stanković, Miroslav Huđec, Nikola Bijanić i Predrag Vasović.

Završetak snimanja filma planiran je za početak 2022. godine.

Podsjećamo da je samo partizanska vojska u Jugoslaviji tokom Drugog svjetskog rata bila antifašistička, a da su četnici sarađivali sa nacistima i počinili brojne zločine. Ostaje da se vidi da li će ovaj film to tako prikazati ili će služiti revidiranju historije.