Sve spremno spektakl
20

Počelo odbrojavanje do 90. dodjele Oscara, žestoka konkurencija za najbolji film

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U nedjelju, 4. marta, u Los Angelesu će 90. put biti održana svečanost dodjele nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka. Zlatni kip bit će dodijeljen u 24 kategorije, a za Oscara za najbolji film ove godine nominovano je devet filmova.

Za nagradu za najbolji film takmiči se film "The Shape Of Water" (Oblik vode), mračna bajka meksičkoga reditelja Guillerma del Tora koja je nominovana u ukupno 13 kategorija.

Film donosi priču o Sally Hawkins, zaposlenici u vladinom laboratoriju maksimalne sigurnosti, koja tamo otkriva neobičo vodeno biće. Njih dvoje stvore neobičnu povezanost, unatoč protivljenju nemilosrdnih čuvara.

Međutim, konkurent za ovogodišnjeg Oskara za najbolji film suočen je s tužbom za plagiranje. U tužbi je navedeno da je Del Torov fantastični zaplet o romantičnoj vezi između čistačice i tajanstvenog riječnog stvorenja uzet iz jedne američke pozorišne predstave.

U konkurenciji za najbolji film je i "Dunkirk", film Christophera Nolana koji je nominovan u osam kategorija. Filmski kritičari su "Dunkirk", novi film Christophera Nolana, ocijenili jednim od najboljih filmova u historiji. Ova ratna drama opisuje jedan od ključnih događaja s početka Drugog svjetskog rata - očajničku evakuaciju britanske vojske s francuske obale kojoj se nezaustavljivo približavaju snage Trećeg Rajha.

Po broju nominacija slijedi film "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" (Tri plakata izvan grada) reditelja Martina McDonagha. Film donosi priču o tri plakata pomoću kojih Mildred Hayes koju je utjelovila Frances McDormand proziva šerifa Williama Willoughbyja kojeg glumi Woody Harrelson da nije ništa poduzeo povodom ubistva njene kćerke. Neobična priča prati ženu koja kreće u pravi mali rat protiv policije, a na kraju i protiv cijeloga gradića u državi Missouri.

Za najbolji film takmiči se i romantična drama "Call Me By Your Name" (Skrivena ljubav" reditelja Luce Guadagnina. Radnja filma zasnovana je na istoimenom romanu Andréa Acimana iz 2007. godine.

U konkurenciji za Oscara za najbolji film je i "Darkest Hour" (Najmračniji sat) reditelja Joa Wrighta. Ovo je uzbudljiva i inspirativna istinita priča koja počinje uoči Drugog svjestkog rata, kada Winston Churchill, kojeg tumači Gary Oldman, samo nekoliko dana nakon što je imenovan za premijera Ujedinjenog Kraljevstva, mora da se suoči sa jednom od svojih najturbulentnijih i najvažnijih odluka: da istraži pogodnosti mirovnog sporazuma sa nacističkom Njemačkom ili da bude odlučan u borbi za ideale i slobodu svog naroda.

Ove godine nominovan je i komični horor "Get Out" reditelja Jordana Peelea u kojem glume Daniel Kaluuya i Alison Williams. "Get Out" je priča o mladom Afroamerikancu Chrisu koji sa svojom djevojkom, bjelkinjom, ide na vikend kako bi upoznao njene roditelje. ispostavit će se da njegova djevojka, a ni njeni roditlji nisu "politički korektni". Kako vikend prolazi, Chris otkriva niz pojedinosti koje ga vode do zastrašujućih događaja koje nije mogao niti zamisliti, a koje su opasne po njegov život.

U konkurenciji je i rediteljski debi glumice Grete Gerwig. Jedan od najhvaljenijih filmova 2017. godine donosi priču o odrastanju srednjoškolke i njenog turbulentnog odnosa s majkom.

Na listi nominacija za najbolji film je i "Phantom Thread ", američka drama reditelja Paula Thomasa Andersona. Ovim filmom Anderson nas vodi u glamur pedesetih i poslijeratnog Londona. Renomirani modni kreator Reynolds Woodcock i njegova sestra Cyril u centru su britanske mode, oblačeći plemstvo, filmske zvijezde i sve najvažnije ljude u kraljevstvu. Žene dolaze i prolaze kroz Woodcockov život, sve dok on ne sretne mladu i odlučnu Almu koja brzo postaje njegova inspiracija i ljubavnica. Ranije strogo poslovan i pedantno isplaniran, Woodcock postaje totalno uzdrman iskušenjima koje donosi ljubav.

Nominovan je i "The Post" (Novine), novi film Stevena Spielberga koji od prvog prikazivanja u Washingtonu dobija odlične kritike. U središtu priče su novinari Washington Posta i New York Timesa koji su objavili tzv. Pentagonske papire, tajne dokumente koji se odnose na političko-vojnu involviranost SAD-a u državu Vijetnam. Glavne uloge u ovom filmu ostvarili su Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Tracy Letts, Bradley Whitford, Bruce Greenwood, Carrie Coon i Matthew Rhys.

Domaćin ovogodišnje ceremonije bit će komičar Jimmy Kimmel, a nastupit će Lady Gaga, Anna Kendrick i Jennifer Hudson.