Okretanje legalnim alternativama
0

Piraterija ima ogromnog utjecaja na prodaju filmova

Klix.ba
Kim Dotcom (Foto: Arhiv/AFP)
Kim Dotcom (Foto: Arhiv/AFP)
Nova studija dokazuje snažnu vezu između stranice za dijeljenje podataka Megaupload i iznenadnog porasta prodaje filmova nakon njenog gašenja, piše Buzzfeed.

Studija objavljena protekle sedmice donosi nove dokaze o tome koliki utjecaj online piraterija ima na prodaju i iznajmljivanje filmova, uzimajući najmanje po 10 posto od potencijalne zarade nekog studija. Ovo je jedna od prvih akademskih studija koja analizira stvarne podatke prodaje prije i poslije velike kampanje protiv piraterije na svijetu. Istraživanje je djelimično finansirala i Motion Picture Association of America (MPAA), dok su sirove podatke pružila dva anonimna studija.

"Piraterija je besplatna, a sa tom se cijenom teško takmičiti", kaže Brett Danaher, asistent na Wellesley Collegeu i koautor studije "Nestali u 60 sekundi: Utjecaj gašenja Megauploada na prodaju filmova", koja je bila dio Inicijative za analizu digitalne zabave Univerziteta Carnegie Mellon.

Danaher i njegov kolega Michael D. Smith, profesor tehnologije i marketinga na Carnegie Mellonu, proučavali su podatke o prodaji i iznajmljivanju filmova u više zemalja, dostavljene iz dva holivudska studija. Podaci su proučavani prije i poslije gašenja Megauploada.

Njihovo istraživanje je pokazalo kako bi zarade oba studija bile za šest do 10 posto manje, da Megaupload nije ugašen. Istraživanje bi moglo pomoći grupama poput MPAA i Američke asocijacije muzičke industrije, koje tvrde da su značajno pogođene online piraterijom te su još agresivnije lobirale kod agencija za provođenje zakona da se što prije preduzme akcija protiv ovih stranica.

Megaupload, gigant za dijeljenje podataka, na svom vrhuncu je imao i do 50 miliona posjeta dnevno, što se navodi i u tužbi protiv njegovog osnivača Kima Dotcoma. Stranica je nestala usljed spektakularne internacionalne operacije u januaru 2012. godine. Dotcom je uhapšen tokom racije u njegovoj kući koja je uključivala 76 policajaca i dva helikoptera. Trenutno se bori da ne bude izručen američkim vlastima.

Osamnaest sedmica nakon gašenja stranice, autori studije otkrili su da su legalne kupovine i iznajmljivanja filmova znatno povećani. To povećanje direktno je bilo povezano sa količinom podataka za čije su skidanje stanovnici te zemlje koristili Megaupload.

Danaher tvrdi da ne vjeruje da je gašenje Megauplada omelo okorjele pirate, ali da se čini da im je stvorilo više nego dovoljno neugodnosti i omelo pristojan broj prosječnih ilegalnih downloadera.

"Ukoliko imate legalan broj digitalnih kanala i ukinete Megupload, ti marginalni korisnici će se odmah okrenuti legalnom skidanju i reći 'pa šta, to je samo 15 dolara na iTunesu'“, objasnio je Danaher.

Drugi faktor koji je utjecao na rast legalne prodaje i iznajmljivanja je taj što je gašenje Megauploada bilo toliko javno da su se slične stranice više okrenule zaštiti samih sebe nego pirateriji, a dokazano je i da su napravile promjene poput zahtjeva za password pri skidanju podataka, samo kako bi ljudima otežali skidanje i preusmjerili ih na legalne alternative.