Ususret ceremoniji
20

Pet najupečatljivijih trenutaka koje su obilježili dodjelu Oscara u proteklih 10 godina

L. R.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ovogodišnja, 96. dodjela Oscara održat će se večeras u Dolby Theatru u Los Angelesu, a osim proglašenja dobitnika, pažnju bi mogli privući i neke neočekivane situacije.

Najvažnija noć u filmskoj industriji do sada je donosila brojne zanimljive i neočekivane trenutke, a o ovim situacijama se najviše pričalo u proteklih 10 godina.

Ellen DeGeneres i slavni selfie (2014.)

Voditeljica i komičarka Ellen DeGeneres je 2014. godine iskoristila priliku kako bi napravila selfie s nekim od najvećih holivudskih zvijezda. Njena objava na tadašnjem Twitteru (današnji X) podijeljena je više od dva miliona puta u roku od dva sata.

Na slavnoj fotografiji našli su se Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Brad Pitt, Angelina Jolie, Julia Roberts, Lupita Nyong‘o, njezin brat Junior, Channing Tatum, Kevin Spacey i Jared Leto.

Leonardo DiCaprio osvojio prvog Oscara (2016.)

Leonardo DiCaprio je svoju prvu nominaciju za Oscara dobio 1994. godine i to za film "What's Eating Gilbert Grape". Nakon toga uslijedile su nominacije u 2005., 2007. i 2014. godini. Nakon toga su uslijedili brojni komentari kako glumac zaslužuje Oscara.

Leonardo DiCaprio (Foto: EPA-EFE)
Leonardo DiCaprio (Foto: EPA-EFE)

Ubrzo nakon toga, glumac je 2016. godine osvojio svog prvog Oscara za film "The Revenant" , nakon čega su uslijedile ovacije kolega. DiCaprio je 2020. godine dobio još jednu nominaciju za Oscara za najboljeg glumca u filmu "Once Upon a Time... in Hollywood", ali je Joaquin Phoenix kući odnio Oscara za ulogu u filmu "Joker".

Omotnica (2017.)

Na 89. dodjeli dogodio se jedan od najvećih propusta u historiji Oscara. Glumci Warren Beatty i Faye Dunaway izašli su na pozornicu kako bi proglasili pobjednike za najbolju fotografiju. Nakon što je otvorio omotnicu, Beatty je zastao.

Gomila se nasmijala, a on je kolegici pokazao omotnicu nakon što ga je požurila. Dunaway je proglasila film "La La Land" pobjednikom. Ekipa filma izašla je na pozornicu i započela govor, ali oni zapravo nisu osvojili Oscara.

Scenski radnici su počeli trčati po pozornici. Ekipa filma "La La Land" su postali zbunjeni, a onda je producent Fred Berger rekao da su izgubili. Naime, u žurbi je proglašen pogrešan film, a nagrada je na kraju pripala filmu "Moonlight".

Will Smith ošamario Chrisa Rocka (2022.)

Nakon što se Chris Rock našalio na račun zdravstvenog stanja Jade Pinkett Smith, njen suprug Will Smith odlučio je doslovno uzvratiti udarac. Smith je izašao na pozornicu i ošamario Rocka, a zatim se vratio na svoje mjesto i rekao Rocku da ne uzima ime njegove žene u svoja je*ena usta.

Kasnije te večeri Will Smith je osvojio Oscara za najboljeg glumca za film "King Richard". On se tokom govora osvrnuo na incident, ispričavši se Akademiji i svojim kolegama, ali ne i Rocku.

Historijska pobjeda Michelle Yeoh za najbolju glumicu (2023.)

Dodjela Oscara 2023. bila je noć koja je stvorila povijest za Michelle Yeoh, jer je postala prva Azijatkinja koja je osvojila nagradu za najbolju glumicu. Ona je osvojila Oscara za film "Everything Everywhere All at Once", koji je ujedno osvojio najviše nagrada te večeri, osvojivši tako u sedam kategorija, uključujući kategoriju za najbolji film.

Michelle Yeoh i Jamie Lee Curtis nakon osvojenih Oscara (Foto: EPA-EFE)
Michelle Yeoh i Jamie Lee Curtis nakon osvojenih Oscara (Foto: EPA-EFE)

Yeohina pobjeda označila je jednu od dvije velike prekretnice za azijsko predstavljanje na dodjeli Oscara. Njen kolega Ke Huy Quan osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca, što ga je učinilo prvim glumcem rođenim u Vijetnamu koji je dobio Oscara.