Prikazana tri filma
19

Palestinski ambasador Namoora zatvorio program OFF-a i SARTR-a posvećen Palestini

D. J.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Projekcijom filma "200 metara" reditelja Ameen Nayfeha, večeras je u Sarajevskom Ratnom Teatru završen program "Suočavanje sa realnošću, u fokusu: Palestina".

Protekla tri dana prikazana su tri filma palestinskih autora, među kojima i filmovi "3000 noći" i film "Omar''. Od prodaje ulaznica prikupljeno je 2.700 KM koji će biti upućeni na jedinstveni račun Države Palestine za humanitarne pomoć iz inostranstva.

Zatvaranju programa u SARTR-u prisustvovao je i palestinski ambasador u Bosni i Hercegovini Razeq Namoora, Ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda te brojni posjetioci koji su kupovinom karata simbolično pomogli narodu Gaze.

Ambasador Namoora se zahvalio organizatorima programa, ističući da je umjetnost, film, kultura i sport fundamentalna stvar jednog društva i nešto čime se treba služiti u borbi protiv zla. "Nama nije bitan novac, bitna nam je podrška koju nam pružate, hvala vam na tome. Znamo da snažno stojite uz nas", izjavio je Ambasador Razeq Namoora.

Palestinski ambasador u BiH Razeq Namoora (Foto: D. S./Klix.ba)
Palestinski ambasador u BiH Razeq Namoora (Foto: D. S./Klix.ba)

Selma Alispahić, prvakinja SARTR-a, obratila se prisutnima prije projekcije filma, rekvaši kako je SARTR nastao kao otpor na ratna dešavanja i da kao takav ima obavezu i danas u okolnostima i zlu u kojem se nalazi narod Palestine bude glasan, glas humanosti.

Selma Alispahić, prvakinja SARTR-a (Foto: D. S./Klix.ba)
Selma Alispahić, prvakinja SARTR-a (Foto: D. S./Klix.ba)

"Mi snažno stojimo u Palestinu. Sarajevski Ratni Teatar snažno stoji uz Palestinu", dodala je na kraju Selma Alispahić.

Kenan Musić, direktor Telemach OFF-a, rekao je kako je OFF kao socijalno angažovan festival, kulturni projekat, u obavezi govoriti u ime onih koji ne govore te da simbolični iznos koji je skupljen je bitan, ali ne i ljubav i podrška te solidarnost koju Bosna i Hercegovina, umjetnici Bosne i Hercegovine imaju prema Palestini i palestinskom narodu.

Kenan Musić, direktor Telemach OFF-a (Foto: D. S./Klix.ba)
Kenan Musić, direktor Telemach OFF-a (Foto: D. S./Klix.ba)

Program SARTR-a i OFF-a iduće sedmice će se održati i u Tešnju, a detalji programa će biti objavljeni tokom vikenda.