Impresivna lista
23

Ovo su najiščekivaniji filmovi u 2023. godini

Piše: Ines Mrenica
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Godina pred nama proteći će u znaku filmskih naslova o kojima se govori otkako su ušli u produkciju. Između ostalih, gledat ćemo nova ostvarenja velikih rediteljskih imena poput Martina Scorseseja, Davida Finchera i Christophera Nolana.

KILLERS OF THE FLOWER MOON

Rediteljsko-glumački dvojac Martin Scorsese i Leonardo DiCaprio očekuje nas u naslovu “Killers of the Flower Moon”. Radi se o najambicioznijem Scorsesejevom filmu vrijednom 200 miliona dolara, koji je nastao kao adaptacija istoimenog romana. Sredinom dvadesetih godina prošlog stoljeća u okrugu Osage u Oklahomi pronađena je nafta, a domorodački narod se našao na meti vlasnika rančeva, nakon što im je zakonski dodijeljeno pravo na profit. Film donosi djelić moderne američke historije, a sasvim je sigurno da nas očekuje još jedna izvrsna uloga Lea DiCaprija.

OPPENHEIMER

Svaki film Christophera Nolana očekuje se s nestrpljenjem, a oko naslova “Oppenheimer” već dugo vlada hype iz razloga što u njemu igra Cillian Murphy, zvijezda serije “Peaky Blinders”. U filmu glume Robert Downey Jr., Emily Blunt, Gary Oldman, Matt Damon, Kenneth Branagh, Rami Malek, Josh Hartnett, Gustaf Skarsgård i Casey Affleck. Trailer izgleda obećavajuće, a poznavajući reditelja, možemo biti sigurni da ćemo opet biti provozani na emocionalnom rolerkosteru. Priča je to o američkom naučniku J. Robertu Oppenheimeru, koji je zaslužan za razvoj i nastajanje atomske bombe.

BARBIE

Za sve one koji svijet žele gledati kroz ružičaste naočale odlična vijest je da u Novoj godini stiže filmska priča o prvoj barbiki koja je napravljenja u historiji. Plastičnu ljepoticu, uz koju smo odrastali, igra Margot Robbie, glumica koja ispunjava pomalo nerealan ideal ljepote po kojem je kreairana najpoznatija lutka na svijetu. U traileru je vidimo odjevenu u prugasti kupaći kostim koji je legendarna lutka nosila u svom prvom pojavljivanju u javnosti davne 1959. godine. Kena igra plavokosi holivudski ljepotan Ryan Gosling, a kroz priču nas vodi naratorica Helen Mirren.

COCAINE BEAR

Medvjed na kokainu zvuči super, a kada vam kažemo da je u stvarnom životu jedan mrki medvjed divljao po malom gradu u državi Georgiji, sigurno ni ne možete zamisliti razmjere spektakla koji donosi naslov “Cocaine Bear”. Film je zasnovan na istinitom događaju iz 1985. godine, kada je mrki medved progutao torbu punu kokaina (bačenu iz aviona iznad šume) i krenuo u ubilački pohod. U filmu igra nedavno preminuli Ray Liota, a Universal Pictures planira film pustiti u kina krajem februara. Da se zaista radi o nesvakidašnjoj priči svjedoči i trailer, nakon kojeg su mnogi upisali ovu crnu komediju na listu obaveznih naslova koje moraju pogledati u 2023. godini.

MAGIC MIKE LAST DANCE

Na Valentinovo stiže novi film Stevena Soderbergha (“Seks, laži i videtrake”, “Contagion”), koji je završni dio franašize skoncentrirane na svijet muških stripera. Sve je počelo 2012. godine, a uskoro nas očekuje posljednji nastavak, u kojem su glavne uloge povjerene Salmi Hayek i Channingu Tatumu. U pitanju je ljubavna priča koja započinje onda kada striper Mike ostaje bez novca, nakon čega prihvata ponudu da s bogatašicom (Hayek) otputuje u London… Trailer obećava puno vrućih trenutaka između dobrodržećih glumaca.

KILLER

Proslavljeni američki hit mejker i majstor napetosti David Fincher pojavit će se na Netflixu s nadolazećim noir trilerom “The Killer”, u kojem igraju Michael Fassbender i Tilda Swinton. Autor filmova “Gone Girl”, “Mank”, “The Social Network” i “Se7en” uradio je adaptaciju francuskog stripa Alexisa Nolenta, oživljavajući brutalnu, ali elegantnu priču o profesionalnom ubici izgubljenom u svijetu bez moralnog kompasa. Glavna uloga povjerena je Michaelu Fassbenderu koji će se naći u ulozi izgubljenog čovjeka, koji je izgubio i razum.

DUNE, PART 2

Nakon senzacionalnog uspjeha prvog dijela filma “Dune” u režiji Denisa Villeneuvea (“Blade Runner 2049”), zaljubljenici u SF s nestrpljenjem iščekuju drugi dio. “Dune” je jedna od najpoznatijih (ali i najkompleksnijih) priča u historiji naučno-fantastičnog žanra. Reditelj je opsežnu priču Franka Herberta iz 1965. godine odlučio obraditi u dvije cjeline. Glumačka ekipa na čelu s Timotheejem Chalametom je impresivna, a vizualni dojam još bolji. Uz glumce koje smo gledali u prvog dijela pojavit će se i neka nova imena, a na premijeru filma ćemo morati čekati sve do novembra.

THE PALE BLUE EYE

Jedan od svojih najvećih filmskih aduta za 2023. godinu Netflix je počeo oglašavati mjesecima unazad. Christian Bale igra glavnu ulogu u filmu “The Pale Blue Eye”, a radi se kostimiranoj drami čija se radnja događa 1830. godine. Film je snimljen prema istoimenom romanu američkog pisca Louisa Bayarda i prati detektiva, koji prekida penziju kako bi riješio zagonetni slučaj dvostrukog ubistva u na vojnoj akademiji West Point. Detektiv tamo susreće kodeks šutnje, ali i Edgara Allana Poea, čije će zanimanje za okultno i jezivo pomoći istrazi na nevjerovatne načine. Bale i ekipa na Netflix stižu već početkom januara.

INFINITY POOL

Neobičan film, koji otkriva bizarnu stranu poremećenog svijeta u kojem živimo, dijelom je sniman u Šibeniku. Priča nas vodi na izolirani otok gdje James i Em uživaju u savršenom odmoru na divljim plažama, ali kada upoznaju zavodljivu Gabi, nađu se u kulturi ispunjenoj nasiljem, hedonizmom i neizrecivim užasom. Tragična nesreća rezultira neobičnom situacijom u kojoj će neki biti pogubljeni ili, ako su dovoljno bogati da si to priušte, mogu umjesto toga gledati sebe kako umiru. Film će premijeru imati na Sundanceu krajem januara, nakon čega će se naći u kino distribuciji.

KNOCK ON THE CABIN

Ljubitelje horora u 2023. godini očekuje najnoviji film M. Nighta Shyamalana, koji se proslavio hororom “Šesto čulo”. Reditelj indijskog porijekla ovog puta publiku vodi u zastrašujući svijet u kojem ljudi bivaju stavljeni pred neobičan izazov, da se žrtvuju kako bi spasili svijet. Dok su na odmoru u udaljenoj kolibi, mladu djevojku i njene roditelje četvorica naoružanih stranaca drže kao taoce, zahtijevajući od njih da odu u smrt kako bi spriječili nadolazeću apokalipsu. Film u kina stiže 3. februara.