promo
9

Ovo niste znali o dodjeli oskara: Joe Pesci i Al Pacino poslije 29 godina nominovani u istoj kategoriji

Znate li da su karte za prvu dodjelu Oskara koštale pet dolara?

Bliži se 92. dodjela Oskara (9. februara u Dolby teatru u Los Angeles-u i ljubitelji filma su vjerovatno već čuli sve bitno vezano za nominacije, a sigurni smo i da imaju svoje favorite na koje se mogu i kladiti.

  1. Do 1941. novine su objavljivale pobjednike prije same ceremonije.

  2. "Moonlight" je 2017. godine postao prvi film koji je osvojio Oskara sa glumačkom postavom sačinjenom isključivo od Afroamerikanaca.

  3. Filmovi s najviše nominacija u historiji su "All About Eve", "Titanic" i "La La Land". Sva tri filma brojala su po 14 nominacija.

  4. Karte za prvu dodjelu Oskara koštale su pet dolara.

  5. Prvi i jedini nijemi film koji je osvojio Oskara za najbolji film je "Wings" 1929. godine.

  6. Walt Disney drži rekord sa najviše nagrada, čak 26.

  7. Glumica Meryl Streep nominovana je čak 21 put, dok od glumaca rekord drži Jack Nicholson koji je 12 puta nominovan za ovu prestižnu nagradu.

  8. Katharine Hepburn je rekorder sa četiri Oskara za najbolju glumicu (1934, 1968, 1969. i 1982).

  9. Najmlađa dobitnica Oskara je Tatum O'Neal koja je 1974. godine kada je osvojila nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu "Paper Moon" imala svega 10 godina.

  10. Najstariji glumac koji je dobio Oskara je Christopher Palmer (82) koji je dobio čuvenu statuetu 2012. godine u kategoriji za najboljeg sporednog glumca u filmu "Beginners".

  11. Film "Titanic" reditelja James Cameron nominovan je 1998. godine u 14 kategorija, a osvojio je 11 Oskara te godine.

  12. Najkraći govor ikada na dodjeli Oskara održao je glumac Joe Pesci kada je dobio Oskara za film "Goodfellas" 1991. godine, a govor je trajao tri sekunde.

Dok sa nestrpljenjem čekamo najveći holivudski događaj, ljubitelji filma i sedme umjetnosti mogu dodatno da zarade na svojim prognozama povodom predstojeće dodjele Oskara, jer kladionica Mozzart je i ove godine izašla sa ponudom koja se ne odbija. U kategoriji za najbolji film najveće šanse se daju filmu "1917" (kvota 1,45), tu Tarantinovov "Once Upon a Time… in Hollywood" (kvota 7,00), ali ne možemo otpisati ni film "Joker" sa sjajnom kvotom 15,0.

Odlične kvote vas čekaju ukoliko znate kome će otići Oskar za najbolju režiju, a tamo su imena poput Sema Mendes-a, Scorsezea i Tarantina. Možda i najinteresantnije biće klađenje na nominovane u kategoriji najbolji sporedni glumac, gdje je favorit Joaquin Phoenix. Interesantno je da su prije tačno 29 godina Al Pacino i Joe Pesci bili nominovani u istoj ovoj kategoriji, kada je pobjedu odneo Pesci.

Sve kvote na Oskara pogledajte ovdje.