Sa festivalske lokacije
704

Ovo je najbolja fotografija 28. izdanja Sarajevo Film Festivala, pobjeda otišla u Stolac

I. B.
Fotografija koja je proglašena najboljom na 28. izdanju SFF-a (Foto: Salih Borozan)
Fotografija koja je proglašena najboljom na 28. izdanju SFF-a (Foto: Salih Borozan)
Sarajevo Film Festival završio se prije 10 dana, no pojedini utisci najuzbudljivije sedmice u godini još uvijek traju. Između ostalog, sada je odabrana i najbolja fotografija ovogodišnjeg izdanja festivala, a pobjeda je otišla u gradić Stolac.

I ove godine u sklopu Sarajevo Film Festivala održana je nagradna igra "Naj fotka", a u njoj su mogli učestvovati svi ljubitelji fotografije i festivala.

Između ostalog, cilj je, kao i prethodnih godina, bio da se ovjekovječi djelić atmosfere sa festivala, bilo da je on zabilježen na crvenom tepihu, ljetnom kinu, samom Festivalskom trgu ili drugoj lokaciji povezanoj sa festivalom. Učesnici su svoje fotografije slali za vrijeme trajanja događaja.

Ovoga puta pobjedu je odnio Salih Borozan iz Stoca, a na fotografiji se, otkrio nam je, nalazi njegova dugogodišnja prijateljica.

Fotografija koja je proglašena najboljom na 28. izdanju SFF-a (Foto: Salih Borozan)
Fotografija koja je proglašena najboljom na 28. izdanju SFF-a (Foto: Salih Borozan)

"Na fotki je moja prijateljica Ajla Brkić, koju inače fotografišem već 7 godina u svom projektu 'Small Town Charm'. Tu uglavnom prikazujem neke daleke i voljene predjele i lokacije koje zapažam i vidim", objasnio je Salih.

On se već 12 godina profesionalno bavi fotografijom, dok je prije toga trenutke bilježio svojim mobilnim telefonom. Pobjednička fotografija osvanula je na zvaničnim Facebook i Instagram profilima SFF-a, gdje je Salih dobio i čestitke.

Priznao nam je i kako se sasvim slučajno prijavio na takmičenje, te da je i za njega samoga pobjeda bila iznenađenje.

"Ajla i ja smo došli specijalno na SFF, da doživimo festivalsku atmosferu Sarajeva. Ostali smo vani do 3 poslije ponoći, istražujući ulice. Kao i uvijek, u ruksaku sam imao fotoaparat i spontano napravio par fotki, želeći da prenesem toplinu ulice koja je vrvila od ljudi", rekao je govoreći o tome kako je fotografija nastala.

Salih je rekao kako ga je oduševila atmosfera u našem gradu za ovih sedam dana.

"Bilo je odlično, atmosfera je bila što bi se reklo 'warm&welcoming'. Gdje god smo bili, osjetio se poznati sarajevski duh, različitosti i prihvatanja svakoga", dodao je on.

Osvojivši nagradu Salih je, osim divnog iskustva na festivalu, sada dobio i uspomenu koju će uvijek pamtiti, a nema sumnje da će poslije ovoga ponovo rado doći u naš grad.