Drvengrad
0

Otkrivanjem statue Johnnyja Deppa počeo festival "Kustendorf"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srpski režiser Emir Kusturica i holivudski glumac Johnny Depp otkrili su večeras u Drvengradu na Mokroj Gori statuu ovog glumca u prirodnoj veličini, čime je i zvanično počeo Treći međunarodni filmsko-muzički festival ''Kustendorf''.

Kusturica je na otvaranju festivala uručio specijalnu nagradu Depu u znak dugogodišnjeg prijateljstva, kao i u znak dosadašnje, ali i buduće saradnje.

Johnny Depp je rekao da ga Kusturica i njegovi filmovi uvijek inspirišu, iako se u Hollywoodu, gdje je on angažovan, radi na potpuno drugačiji način.

Dolazak slavnog holivudskog glumca, koji je glumio i u Kusturicinom filmu ''Arizona dream'', izazvao je oduševljenje nekoliko stotina njegovih obožavalaca iz gradova Srbije koji su satima strpljivo čekali da ga vide i dobiju autogram.

Proglašavajući festival otvorenim, ministar kulture Srbije Nebojša Bradić rekao je da je ova manifestacija prilika da se ljudi zapitaju kakva je u ovo vrijeme perspektiva srpskog filma, dodavši da festival koji se već treću godinu događa u Drvengradu daje i najbolji odgovor.

"Mokra gora je bila zabit koja nije postojala na kulturnoj mapi Srbije, regije i sveta, ali je dolaskom Kusturice i osnivanjem festivala proslavila celi kraj koji sada zauzima značajno mesto u filmskoj industriji na svim meridijanima", rekao je Bradić.

Statua holivudskog glumca, čiji je autor skulptor Božidar Nikolić iz Beograda, postavljena je uz banderu ispred poslastičarnice "Kod Ćorkana" u glavnoj ulici Drvengrada, a spektakl otkrivanja statue i početak festivala upotpunio je i vatromet.

U nastavku filmske večeri prikazan je desetominutni kolaž iz filmova u kojima je glumio Depp, koji predstavlja presjek njegove dosadašnje filmske karijere.

Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" održava se od 13. do 19. januara 2010. godine u Drvengradu na Mokroj Gori, u organizaciji "Rasta filmInternationala", a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.

Treći po redu "Kustendorf" posvećen je budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma, a za učešće u takmičarskom programu festivala pristiglo je više od 300 filmova mladih filmskih autora i studenata filmskih škola iz cijelog svijeta.