Film/TV
301

Omiljene serije 90-ih: Pogledajte kako danas izgledaju Esmeralda, Gaviota i Rubi

Piše: M. N.
Marisol
Telenovela je specijalizirana forma televizijske serije koja potiče iz Latinske Amerike. Devedesetih godina proširile su se na Balkanu, Sjevernoj Africi, Kini i SAD-u. Njihovom utjecaju podlegli su tada i Bosanci i Hercegovci, a na ekranima bh. televizijskih stanica broj telenovela se povećavao kao "gljive poslije kiše": Marisol, Esmeralda, Kassandra, Gaviota, Rubi...

"Marisol"

Prva telenovela koja je "zaludila" građane BiH, ali i cijele regije, bila je popularna "Marisol".

Emitovana je 1996. godine, a u njoj su glumili meksički glumci Erika Buenfil (Marisol) i Eduardo Santamarina (José Andrés Garcés del Valle) u glavnim ulogama. Serija prati težak život "siromašne bogatašice" koja se zaljubljuje u simpatičnog slikara. Bol, suze, prepirke, namještaljke, neznanje o porijeklu i zli ljudi, pokušali su uništiti ljubav djevojke s ožiljkom i simpatičnog slikara. No, sve se uspjelo triješiti u 181 epizodi.

"Marisol" je danas uspješna i višenagrađivana glumica i majka devetogodišnjeg sina.

"Esmeralda"

Proglašena je najgledanijom serijom u BiH. Skoro da nije bilo domaćinstva koje se nije "srodilo" sa sudbinama Leticije Calderón i Fernanda Colunge. "Esmeralda" je emitovana 1997. godine. Priča govori o djevojčici i dječaku koji su po rođenju zamijenjeni. Dječak Jose Armando je odrastao u bogatstvu, dok je mala Esmeralda odrasla u brvnari željna svega i slijepa. Nakon mnogo godina, ponovo se susreću, zaljubljuju i tada nastaju brojna iskušenja.

Meksička zelenooka glumica posjetila je i Sarajevo nakon emitovanja serije, gdje je napunila Skenderiju do posljednjeg mjesta. I dalje se bavi glumom i ima dva sina.

"Kassandra"

Iako je snimljena 1992. godine, u BiH je serija "Kassandra" emitovana 1998. godine. Bijela ciganka i radnica cirkusa udaje se za bogataša, no ne zna da je došla u kuću svog bogatog djeda. Muž joj je ubijen tokom prve bračne noći i nju krive svi. Ljubavna priča Coraime Torres u ulozi Kassandre i Osvalda Ríosa u u lozi Luisa Davida dirnula je srca mnogih i držala pažnju gledalac tokom 150 epizoda.

Coraima danas živi u Kolumbiji i u braku je od 1996. godine.

"Dvojnica" (La usurpadora)

Gabrielu Španić gledali smo u više serija i svaki put je osvajala srca gledalaca. Venecuelanka hrvatskog porijekla glumila je bliznakinje Paolu i Paulinu u ovoj seriji, jednu dobru i jednu zlu sestru željnu zabave. Kada Paoli dosadi brak, odlučuje u svoj život kao zamjenu uvesti Paulinu koja postaje idol svih članova porodice, pa i Paolinog muža.

Gabriela u stvarnosti ima sestru bliznakinju. Glumila je u brojnim TV novelama, radila kao model i ima svoju liniju odjeće Gabriela 2055 Total.

"Kafa sa okusom žene"

Poznata Gaviota zakovala je veliki broj muških gledalaca pred male ekrane. Svojom pjesmom, kovrčavom kosom, osmijehom i teškom sudbinom osvojila je simpatije publike. Margarita Rosa de Francisco glumila je Teresu Suarez koja je radila kao beračica kafe. Na jednom imanju zaljubljuje seu Sebastiana Vallejoa (Guy Ecker) koji je sin bogate porodice i oženjen zlobnom Lucrecijom. U borbi za ljubav, djevojka sa sela odlazi u Evoropu s novim identitetom i postaje uspješna poslovna žena.

Margarita se i dalje bavi glumom. Živi u Kolumbiji, te radi i kao pjevačica i TV voditeljica. Udala se 2003. godine.

"Rubi"

Nijedna glumica meksičkih telenovela nije zapalila takvu vatru kao Bárbara Mori u ulozi prelijepe i atraktivne žene Rubi. Siromašna djevojka ulagala je u svoj izgled samo s jednim ciljem - da se uda bogato. Zbog želje za bogatstvom ostavila je pravu ljubav Alejandra i udala se za njegovog bogatog druga Hectora Ferreru koji je očaran njenom ljepotom ostavio dugogodišnju djevojku Maribel. I kada je imala sve Rubi je shvatila da ne može zaboraviti Alejandra. Pohlepa je uništila njenu sreću, ali i ljepotu. Padom niz stepenice ostala je bez noge i uništenog lica.

Barbara se i danas bavi glumom, a uz to je i producentica i književnica. Rođena je u Urugvaju, a živi u Meksiku.

Telenovelama su danas mjesto preuzele turske i indijske sapunice koje su i u BiH izuzetno popularne. "Boom" je započeo "Šehezadom", a potom se pojačao "Sulejmanom Veličanstvenim" čiji su glumci postali planetarno popularni.