Bogata godina
27

Od "La La Landa" do "Dunkirka": Filmska ostvarenja po kojima ćemo pamtiti 2017. godinu

Klix.ba
Tokom 2017. godine ljubitelji sedme umjetnosti imali su priliku pogledati brojna filmska ostvarenja od kojih su mnoga nagrađena laskavim priznanjima i nagradama.

Američka filmska akademija je prestižnu filmsku nagradu Oscar za najbolji film dodijelila filmu "Moonlight", bezvremenskoj priči o ljudskoj povezanosti i samootkrivanju. Drama "Moonlight" prikazuje životnu hroniku mladog Afroamerikanca od djetinjstva do odrasle dobi i njegovu borbu u pronalasku svog mjesta na svijetu pri odrastanju u gruboj četvrti Miamija.

Mjuzikl "La La Land" ove je godine nagradu Oscar dobio u šest kategorija. Ovaj film donosi priču o jazz muzičaru koji se zaljubljuje u glumicu u usponu nakon čega uslijedi prava ljubavna romansa sa zapletom. Radnja filma smještena je u Los Angeles s naglaskom na atmosferu zlatne ere Hollywooda koja pršti romantikom kakva se ne viđa svaki dan. "La La Land" je, između ostalog, na ceremoniji dodjele nagrada BAFTA dobio priznanje za najbolji film.

Zlatnog lava za najbolji film na 74. Filmskom festivalu u Veneciji ove godine je osvojio film "Oblik vode" reditelja Guillerma del Tora. Ovaj film predstavlja priču o ljubavi nijeme žene i neobičnog stvorenja i u potpunosti je drugačije ostvarenje od onih koja ste imali priliku gledati do sada.

Proteklu godinu definitivno je obilježio i film "Kvadrat" švedskog reditelja Rubena Ostlunda koji je pobjednik 30. Evropskih filmskih nagrada i osvajač "Zlatne palme" u Cannesu. Ostlund je stvorio zabavan, ali istovremeno moćan i uznemirujući film koji ispituje granice političke korektnosti, umjetničke slobode i slobode govora. Apstraktna umjetnička instalacija koja bi trebala predstavljati socijalnu utopiju postaje paradigma kukavičluka ovog svijeta i Ostlund se ruga njegovom licemjerju ne propuštajući nijedan detalj, uz zaprepašćujuću inteligenciju i nevjerojatan humor. Njegova satira osvojila je nagrade za najbolji film, režiju, scenarij, evropsku komediju, najbolju scenografiju te za najbolju mušku ulogu.

Kada je riječ o hororima izdvaja se filmska adaptacija romana Stephena Kinga "It" koja donosi priču o jezivom klovnu i klincima koji se bore protiv njega, a koja je prve sedmice prikazivanja zaradila 117,2 miliona dolara.

Ljubitelji filmske umjetnosti prošle godine imali su priliku pogledati i "Wonder Woman", film o kultnoj superjunakinji iz 1970. godina. Film je za tri sedmice prikazivanja u kinima širom svijeta zaradio više od 620 miliona dolara što ga čini najprodavanijim filmom ikada koji je režirala žena.

"Wonder Woman" donosi priču o amazonskoj ratnici i besmrtnoj Zeusovoj kćerki koju glumi Izraelka Gal Gadot, a doživio je puno bolje reakcije publike nego drugi noviji filmovi sa superjunacima kao što su "Suicide Squad" ili "Batman vs Superman".

Proteklu godinu svakako je obilježio film "Star Wars: The Last Jedi" koji je bio jedan od najiščekivanijih filmova prošle godine. Radnja prati Rey, naizgled običnu djevojku, koja pronalazi Lukea Skywalkera na izoliranom otoku. Rey želi naučiti kako upravljati Silom te zbog toga želi da je Skywalker nauči svojim vještinama. U međuvremenu Kylo Ren bori se s vlastitom savješću u kojoj prevladava i svijetla i tamna strana.

Filmski kritičari su "Dunkirk", novi film Christophera Nolana, ocijenili jednim od najboljih filmova u historiji. Ova ratna drama opisuje jedan od ključnih događaja s početka Drugog svjetskog rata - očajničku evakuaciju britanske vojske s francuske obale kojoj se nezaustavljivo približavaju snage Trećeg Rajha.

Kada je riječ o bh. kinematografiji 2017. godinu definitivno su obilježili filmovi "Muškarci ne plaču" reditelja Alena Drljevića koji je bh. kandidat za nagradu Oscar i "Žaba" Elmira Jukića.