"Pannonica na zrnu soli"
149

Objavljen film Dine Mustafića koji je uvrijedio građane Tuzle: "Grad je predugo bio najružniji"

I. S.
Foto: Klix.ba/I. Š. - Screenshot: YouTube
Foto: Klix.ba/I. Š. - Screenshot: YouTube
Film "Pannonica na zrnu soli" bh. režisera Dine Mustafića, koji je uvrijedio brojne građane Tuzle, objavljen je na YouTubeu.

Spomenuti film je u januaru ove godine premijerno prikazan u Tuzli. Gledateljima je jedna izjava naročito zaparala uši.

"Očekivanja su majka svih frustracija. To sam naučio puno kasnije nego što će Jasmin Imamović prvi put postati načelnik tadašnje Općine Tuzla, grada koji je, kako je sam rekao, predugo bio, ako ne jedan od tri najružnija u Bosni i Hercegovini, onda svakako najružniji", rekao je narator filma Emir Imamović.

Direktor Javnog preduzeća Pannonica Majid Porobić je također bio dio filma te je izjavio:

"Mi smo odrasli u jednom industrijskom, rudarskom gradu. Tuzla nije bio lijep grad u to vrijeme, zaista nije bio lijep grad. Zaobilažen je sigurno od svih i od turista i od đačkih ekskurzija čak. Jednostavno, mi smo bili tihi rudarski, industrijski grad koji je spavao od 10 sati do ujutro. Zaista je taj preokret bio fascinantan u smislu da je neko smogao snage, ali i osmislio sva ta dešavanja, da jedan taj industrijski centar pretvori u jedan turistički centar, odnosno da turizam postane jedna od poluga razvoja grada."

RTV 7 je za ovaj filmski projekt dobila 45.000 KM iz gradskog budžeta. Podsjećamo, Mustafić je ranije kazao da film predstavlja priču kojom se cijela BiH može dičiti.

"Film govori o jednom gradu i jednom vremenu, o ljudima koji su bili na odgovornim mjestima i koji su radili iz ljubavi prema tom gradu i iz želje da se identitet tog grada promijeni shodno tendencijama 21. vijeka", ispričao je.

Na društvenoj mreži X je naveo i to da mu je bilo zadovoljstvo raditi dokumentarac o jednoj generaciji Tuzlaka koja je ostvarila svoj san i poklonila ga rodnom gradu.

"Tuzla je jedan od rijetkih gradova postdejtonske BiH koji je ljepši nego što je bio", naveo je.