|

Novi film o podzemlju i izgubljenoj generaciji "Četiri ruže" vodi vas u nezaboravan noćni provod

Novi film o podzemlju i izgubljenoj generaciji "Četiri ruže" vodi vas u nezaboravan noćni provod
61
Piše: Ines Mrenica
21.2.2020. u 22:58
44
komentara
61

dijeljenja
(Ovaj tekst može sadržavati spoilere) Jedan noćni klub u Beogradu centralno je mjesto okupljanja zanimljivih likova koje oživljavaju legendarna glumačka imena među kojima su Boris Milivojević, Srđan Žika Todorović, Dragan Jovanović Gagi i Gordan Kičić. Iz Beograda na repertoare domaćih kina stižu "Četiri ruže" i obećavaju dobru zabavu.
Već u premijernom vikendu prikazivanja film "Četiri ruže" u režiji Vasilija Nikitovića vidjelo je 15.000 gledatelja. Krimi drama s elementima komediјe univerzalna je priča smještena u kafanski ambijent grada koji je postao sinonim za dobru zabavu. Beograd nudi zanimljiv noćni život i urbani mozaik gradskih likova koji bivaju stavljeni u kontekst burne noći, nekako su se ustalili kao postavka stvari u scenarijima srbijanskih filmskih reditelja.

Još od filma "Bure baruta" pa sve do "Munja", osobe iz živopisne galerije filmskih likova povezuje želja za lakim novcem i ženama te dobrim provodom, što obično vodi u jutro s glavoboljom.


Šta se desi kada neiskvaren čovjek dođe u pokvareni grad?

Film "Četiri ruže" donosi nam priču jednog običnog čovjeka koji sa sela dolazi u veliki grad, privučen njegovim izazovima. On je Šule i po dolasku dobiva posao osiguranja lokalnog kluba, gdje će mu lokalna ekipa dodijeliti simboličan nadimak Tarzan. Kako bi se dokazao i bio prihvaćen, Šule ispunjava sve želje i zahtjeve nadređenih koji obično zalaze s one strane zakona i društveno prihvatljivih normi ponašanja. Kada se nad veliki Beograd nadvije noć i popale svjetla velegrada, noćni klub "4 ruže" otvara svoja vrata i postaje mjesto koje okuplja ljude različitih profila. Zajedničko im je da smisao života pokušavaju pronaći u prilikama koje nosi noć. A upravo u jednoj takvoj Tarzan iznenada nestaje povlačeći za sobom niz situacija pa će jutro promijeniti živote svih učesnika.U bezuspješnom pokušaju da se izvuče iz novonastale situacije, Tarzan shvata da jedini izlaz može biti u vidu tri davno izgubljene vrijednosti koje predstavljaju ljubav, iskrenost i vjera. Film pokazuje jasan stav o današnjem moralno upitnom društvu, gdje je politika odradila odličan posao kada je riječ o cvjetanju korupcije i sunovratu moralnih vrijednosti. Duboko ogrezli u kriminalu, glavni likovi u filmu po danu su perspektivni mladi političari ili policijski inspektori. U tom miljeu se mogu pronaći svi regionalni centri, u kojima ljudi iz manjih sredina mogu zalutati poput Crvenkapice u šumi. U filmu nema saplitanja, psovanja i jeftinih skečeva; humor je u "Četiri ruže“ ironičan i proizilazi iz dobro osmišljenih situacija.Filmovi su ti koji još jedini daju dozu šarma besmislenosti situacija s kojima se stanovnici Balkana svakodnevno suočavaju. U "Četiri ruže" je vidljiva i nezavidna pozicija mladih žena danas, čemu je dosta doprinijela reality scena u Srbiji koja već ubire plodove posljedica medijske nekulture, nametnuvši stereotipe i obrasce ponašanja koje slijede nove generacije.Činjenica je da se, osim u dobar provod, u Beograd "ide" i po dobar film. Srbijanska kinematografija vrlo je živa i ono što ih razlikuje od ostatka regionalne produkcije jeste prirodan govor koji se njeguje u filmskim scenarijima, a gotovo svi naslovi reflektuju turbulentnu socijalnu dimenziju države koju godinama destruira politika. Uzgred budi rečeno, u program Panorama ovogodišnjeg Berlinalea uvršten je naslov "Otac" Srdana Golubovića, kojeg se sjećamo po naslovu "Krugovi" iz 2013. godine (također prikazan u Berlinu), koji je govorio o Trebinjcu Srđanu Aleksiću. Drama "Otac" je priča o ocu Nikoli, koji zbog siromštva mora ostaviti djecu na brigu socijalnim službama i udomiteljima.

Međutim, srbijanska kinematografija, i pored napora Filmskog centra Srbije, ima problema s finansiranjem filmova, pa je i film "Četiri ruže" imao dug i trnovit put do trenutka kada je ugledao kinodvorane. Naime, reditelj i scenarista Vasilije Nikitović je produkciju filma započeo prije deset godina pa su glumci zbog protoka vremena prošli kroz vidljive tjelesne transformacije, probleme s nakupljenim kilogramima i sl., što je uslovljavalo dodatne napore šminkera i kostimografa. Film ima zanimljiv soundtrack i okuplja poznate regionalne izvođače i bendove među kojima su se našli Rambo Amadeus, The Kuguars, Lollobrigida, Kal i Sevdah Baby.


Film je premijerno prikazan u Sava centru u Beogradu 3. decembra prošle godine, a na repertoaru bosanskohercegovačkih kina naći će se 5. marta.
Prijavi grešku


Komentari (44)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...