Srbijansko ostvarenje
61

Novi film o podzemlju i izgubljenoj generaciji "Četiri ruže" vodi vas u nezaboravan noćni provod

Piše: Ines Mrenica
(Ovaj tekst može sadržavati spoilere) Jedan noćni klub u Beogradu centralno je mjesto okupljanja zanimljivih likova koje oživljavaju legendarna glumačka imena među kojima su Boris Milivojević, Srđan Žika Todorović, Dragan Jovanović Gagi i Gordan Kičić. Iz Beograda na repertoare domaćih kina stižu "Četiri ruže" i obećavaju dobru zabavu.

Već u premijernom vikendu prikazivanja film "Četiri ruže" u režiji Vasilija Nikitovića vidjelo je 15.000 gledatelja. Krimi drama s elementima komediјe univerzalna je priča smještena u kafanski ambijent grada koji je postao sinonim za dobru zabavu. Beograd nudi zanimljiv noćni život i urbani mozaik gradskih likova koji bivaju stavljeni u kontekst burne noći, nekako su se ustalili kao postavka stvari u scenarijima srbijanskih filmskih reditelja.

Još od filma "Bure baruta" pa sve do "Munja", osobe iz živopisne galerije filmskih likova povezuje želja za lakim novcem i ženama te dobrim provodom, što obično vodi u jutro s glavoboljom.

Šta se desi kada neiskvaren čovjek dođe u pokvareni grad?

Film "Četiri ruže" donosi nam priču jednog običnog čovjeka koji sa sela dolazi u veliki grad, privučen njegovim izazovima. On je Šule i po dolasku dobiva posao osiguranja lokalnog kluba, gdje će mu lokalna ekipa dodijeliti simboličan nadimak Tarzan. Kako bi se dokazao i bio prihvaćen, Šule ispunjava sve želje i zahtjeve nadređenih koji obično zalaze s one strane zakona i društveno prihvatljivih normi ponašanja. Kada se nad veliki Beograd nadvije noć i popale svjetla velegrada, noćni klub "4 ruže" otvara svoja vrata i postaje mjesto koje okuplja ljude različitih profila. Zajedničko im je da smisao života pokušavaju pronaći u prilikama koje nosi noć. A upravo u jednoj takvoj Tarzan iznenada nestaje povlačeći za sobom niz situacija pa će jutro promijeniti živote svih učesnika.

U bezuspješnom pokušaju da se izvuče iz novonastale situacije, Tarzan shvata da jedini izlaz može biti u vidu tri davno izgubljene vrijednosti koje predstavljaju ljubav, iskrenost i vjera. Film pokazuje jasan stav o današnjem moralno upitnom društvu, gdje je politika odradila odličan posao kada je riječ o cvjetanju korupcije i sunovratu moralnih vrijednosti. Duboko ogrezli u kriminalu, glavni likovi u filmu po danu su perspektivni mladi političari ili policijski inspektori. U tom miljeu se mogu pronaći svi regionalni centri, u kojima ljudi iz manjih sredina mogu zalutati poput Crvenkapice u šumi. U filmu nema saplitanja, psovanja i jeftinih skečeva; humor je u "Četiri ruže“ ironičan i proizilazi iz dobro osmišljenih situacija.

Filmovi su ti koji još jedini daju dozu šarma besmislenosti situacija s kojima se stanovnici Balkana svakodnevno suočavaju. U "Četiri ruže" je vidljiva i nezavidna pozicija mladih žena danas, čemu je dosta doprinijela reality scena u Srbiji koja već ubire plodove posljedica medijske nekulture, nametnuvši stereotipe i obrasce ponašanja koje slijede nove generacije.

Činjenica je da se, osim u dobar provod, u Beograd "ide" i po dobar film. Srbijanska kinematografija vrlo je živa i ono što ih razlikuje od ostatka regionalne produkcije jeste prirodan govor koji se njeguje u filmskim scenarijima, a gotovo svi naslovi reflektuju turbulentnu socijalnu dimenziju države koju godinama destruira politika. Uzgred budi rečeno, u program Panorama ovogodišnjeg Berlinalea uvršten je naslov "Otac" Srdana Golubovića, kojeg se sjećamo po naslovu "Krugovi" iz 2013. godine (također prikazan u Berlinu), koji je govorio o Trebinjcu Srđanu Aleksiću. Drama "Otac" je priča o ocu Nikoli, koji zbog siromštva mora ostaviti djecu na brigu socijalnim službama i udomiteljima.

Međutim, srbijanska kinematografija, i pored napora Filmskog centra Srbije, ima problema s finansiranjem filmova, pa je i film "Četiri ruže" imao dug i trnovit put do trenutka kada je ugledao kinodvorane. Naime, reditelj i scenarista Vasilije Nikitović je produkciju filma započeo prije deset godina pa su glumci zbog protoka vremena prošli kroz vidljive tjelesne transformacije, probleme s nakupljenim kilogramima i sl., što je uslovljavalo dodatne napore šminkera i kostimografa. Film ima zanimljiv soundtrack i okuplja poznate regionalne izvođače i bendove među kojima su se našli Rambo Amadeus, The Kuguars, Lollobrigida, Kal i Sevdah Baby.

Film je premijerno prikazan u Sava centru u Beogradu 3. decembra prošle godine, a na repertoaru bosanskohercegovačkih kina naći će se 5. marta.