Snimljena po romanu
34

Nova Netflixova serija izaziva rasprave, optužuju producente da su je snimili kako bi "ocrnili" Kinu

N. O.
Screenshot/Netflix
Screenshot/Netflix
Netflixova adaptacija izuzetno popularnog kineskog naučno-fantastičnog romana "3 Body Problem" izazvala je brojne reakcije nakon objave, a među kojima i bijes nacionalista u Kini zbog scena koje prikazuju nasilan i buran period u modernoj historiji zemlje.

Reakcije su bile pomiješane na kineskim društvenim mrežama od premijere serije koja se sastoji od osam epizoda, a koja je bazirana na nagrađivanom romanu Liua Cixina, najslavnijeg pisca naučne fantastike u zemlji u četvrtak.

Netflix nije dostupan u Kini, ali gledaoci mogu pratiti sadržaj koristeći virtuelne privatne mreže (VPN) kako bi zaobišli stroga geo-ograničenja ili gledajući piratske verzije.

Liuov roman, dio trilogije, jedno je od najuspješnijih kineskih djela u posljednjih nekoliko godina, koji se može pohvaliti legijama obožavatelja širom svijeta, uključujući bivšeg američkog predsjednika Baracka Obamu.

Među patriotskim korisnicima interneta u zemlji, rasprave o adaptaciji postale su političke, a neki su optužili producente da su snimili cijelu TV seriju samo da bi predstavili Kinu u lošem svjetlu.

Drugi su stali u odbranu serije, rekavši da scena pomno prati prikaze u knjizi i da je istinita rekonstrukcija historije.

Misterija počinje tokom kineske kulturne revolucije sredinom 1960-ih, kada progonjena mlada žena donosi odluku koja mijenja sudbinu budućnosti čovječanstva. U osam epizoda, "3 Body Problem" putuje od nedavne kineske prošlosti do serije misterioznih samoubistava među naučnicima u današnje vrijeme.