Od 30. septembra
5

Netflixov dokumentarac "American Murder: The Family Next Door" govori o jezivom ubistvu u Coloradu

A. B.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Netflix je objavio novi dokumentarac "American Murder: The family next door" koji govori o monstruoznom zločinu koji se dogodio nedavno, 2018. godine u američkom Coloradu, a o kojem su mediji izvještavali iz sata u sat.
Netflix inače u svojoj bogatoj ponudi ima serije ili filmove inspirisane stvarnim zločinima.

Međutim, dokumentarac "American Murder: The family next door" neće nikoga ostaviti ravnodušnim jer je riječ o rekonstruisanom događaju, ali i stvarnoj priči bračnog para Christophera i Shanann Watts iz Sjeverne Karoline koji su do 2018. godine osnovali porodicu s dvije kćerke i mirno živjeli u gradiću Frederick u državi Colorado.

Dokumentarni film prikazuje početke njihove veze i sklad koji su pokazivali u javnosti. Shanann je često na društvenim mrežama komentarisala njihov brak i kako joj je Christopher promijenio život na bolje u ključnom trenutku.

The New York Times piše da je zapravo ovaj Netflixov dokumentarac zapravo priča o braku, društvenim mrežama i nasilju nad ženama.

Priča skladnog porodičnog života upravo je razlog nevjerovatnog šoka koji je uslijedio kada su Shanann i njene dvije kćerke - petogodišnja Bella i trogodišnja Cece neobjašnjivo nestale.

Jedina osoba koja je mogla znati gdje su je otac i suprug Christopher Watts za kojeg se kasnije pokazalo da uopće nije onakav kakvim se pretstavlja. Skladna porodična slika četveročlane porodice uništena je zauvijek užasavajućom viješću o nasilnoj smrti 34-godišnje supruge koaj je čekala treće dijete i dvije djevojčice.

Naime, u novembru 2018. godine, Christopher Watts se izjasnio krivim za ubistvo svoje trudne supruge i dvije kćerke nakon čega je tijela sakrio na industrijskom naftnom polju koje se nalazilo u blizini njihove kuće.

Nakon tog događaja, uslijedili su brojni televizijski ekspozei i intervjui, a na kraju je i ekraniziran ovaj monstruozan čin dokumentarcem "American Murder: The Family Next Door" što je odobrila porodica žrtava.

Navedeno je i to da nije riječ o senzacionalističkom pristupu, te da je ovaj dokumentarac režiran tako da prikazuje stvarno traganje za istinom.

180821001

Moć dokumentarca počiva na odluci britanske režiserke Jenny Popplewell da se odrekne tradicionalne forme televizijskog kriminalističkog dokumentarca.

To znači da u ovom slučaju neće biti dramskog naratora ili emocionalnih intervjua, već je film konstruisan korištenjem arhivskih snimaka počevši od govora i hvaljenja supruga koje je Shannon često iznosila na društvenim mrežama, pa sve do Christopherovog priznanja da je počinio ovo monstruozno ubistvo.

Produkciju potpisuje Oskarovac James Marsh poznat kao reditelj filma "The Theory of Everything". Dokumentarac je dostupan na Netflixu od 30. septembra.