Anđeo smrti
72

Netflix objavio film o najokrutnijem serijskom ubici u historiji: Medicinar koji je ubio 400 ljudi

Piše: Ines Mrenica
Triler “The Good Nurse” donosi priču o tome kako je medicinska sestra Amy Loughren pomogla u istrazi i u konačnici na doživotnu robiju poslala kolegu medicinara Charlesa Cullama. Pacijente je sistematski ubijao 16 godina, dok su bolnice zataškavale sumnjive smrtne slučajeve.
True crime je onaj segment popularne kulture koji plijeni pažnju iz razloga što dokazuje kako je stvarni život čudniji od bilo kakve fikcije. Neke stvarne situacije iz života bile bi potpuno neuvjeljive da ih je neki scenarista baš takve izbacio na papir ravno iz mašte. Uzbudljivi triler danskog scenariste i reditelja Tobiasa Lindholma (koji je napisao Oscarom nagrađeni film “Another Round”) zove se “The Googd Nurse” i donosi jednu takvu priču, a tiče se čovjeka za kojeg se pretpostavlja da je u američkim bolnicama ubio čak 400 ljudi.

Zaboravite zlu sestru Ratched iz “Leta iz kukavičjeg gnijezda” i Misery, jer Netflixov film donosi najmračniju stranu svijeta njegovatelja iz pakla. Zastrašujuća psihopatologija medicinara iz New Jerseyja pokazuje kako je Charles ubijao a da nije imao konkretan motiv za svoje postupke. Ili ih barem pred organima pravde nije znao definirati.

Eddie Radmayne i Jessica Chastain u filmu The Good Nurse
Eddie Radmayne i Jessica Chastain u filmu The Good Nurse

“Dobra sestra” snimljena je u trenutku dok Charles “čami” u zatvoru, osuđen na sedamnaest doživotnih robija (za priznatih 29 ubistava), a kao adaptacija istoimenog romana, jednog drugog Charlesa, Charlesa Graebera.

Ubrizgavao inzulin u vrećice s infuzijom

Nakon dugog niza godina u kojima je Charles Cullam koristio svoj posao za monstruozne radnje, možda bi i mogao nastaviti da nije došao raditi u bolnicu u kojoj je upoznao medicinsku sestru Amy, koja je nakon započete policijske istrage o sumnjivoj smrti pacijenta počela sumnjati da njezin kolega "ima prste" u nizu misterioznih smrti pacijenata. Kompleksne uloge medicinara u uzbudljivoj priči temeljenoj na istinitim događajima igraju dobitnici Oscara Eddie Redmayne i Jessica Chastain, koja se nalazi u ulozi heroine Amy Loughren, žene koja riskira vlastiti život kako bi otkrila istinu.

Pratimo Amy (Jessica Chastain) u dugim noćnim smjenama u bolnici 2003. godine. Posao oko pacijenata koji su vezani za postelju nije lak, a njenu odgovornu borbu za živote pacijenata često prekida bolesno srce. Zbog dijagnoze kardiomiopatije, Amy često steže u bolnim prsima, tjerajući je da se bori za dah. Ironično, medicinska sestra nema zdravstveno osiguranje dok ne napuni godinu radnog staža u bolnici, pa pokušava srce održati u kakvom-takvom stanju prije nego li stekne uslove za tešku operaciju.

Da stvar bude gora, Amy je samohrana majka koja živi teško sa svojim djevojčicama, ali je sve životne nedaće ne sprječavaju u pokazivanju empatije prema pacijentima. Medicinski radnici često pokazuju naklonosti i topline kao i aparati koje pacijente drže u životu, tj. nikako. Ali, Amy je, kako kaže i naslov filma, dobra sestra.

Noah Emmerich i Nnamdi Asomugha kao istražitelji s Jessicom Chastain
Noah Emmerich i Nnamdi Asomugha kao istražitelji s Jessicom Chastain

Dolaskom Charlesa u bolnicu, dvoje medicinara se zbližavaju provodeći dežure, jedući pizzu i razgovarajući o životu. Nakon što u bolnici krene istraga sumnjive smrti pacijentice, koja je u bolnicu stigla s lakšom komplikacijom i nikakvim izgledima za smrt, dvojica istražitelja obavljaju razgovor s Amy, koja u kartonu pacijentice primjećuje jednu neobičnu stavku. Prisustvo letalne doze inzulina u krvi.

Istraga se širi, a informacije krenu stizati iz prijašnjih bolnica u kojima je radio Charles, pa Amy u bolničkom spremištu za lijekove pronalazi probušene vrećice s infuzijom. U njih je ušprican inzulin i neki drugi lijekovi koji pacijente mogu dovesti do smrti, satima ili danima od apliciranja, što otežava pronalaženje uzroka. Amy surađuje s policijom, a postaje izuzetno teško, jer je Charles duboko zašao u njen privatni život i razvio odnos s njenom djecom.

“The Good Nurse” je jedan od najzanimljivijih filmova ove godine, čemu su doprinijeli izvrsni glumci, prije svega Radmayne koji se već isprofilirao u kompleksnim ulogama ličnosti iz stvarnog života. Oscara je dobio za porteritiranje slavnog fizičara Stephena Hawkinga, a zapažena je i njegova uloga Lili Elbe, transrodne danske umjetnice u filmu “The Danish GIrl”. Jessica Chastain će vas još jednom uvjeriti u poptuno zaslužen status jedne od vodećih glumica današnjice.

Priča filma se ne da spojlati (pokvariti) prepričavanjem sadržaja, jer se već iz same Netflixove najave zna o čemu se radi. Ono u čemu se uživa i što je napeto do samog kraja jeste rekonstrukcija događaja i osiguravanje dokaza o počinitelju zločina, za kojeg se već sve zna, ali je potrebno ostvariti niz preduvjeta da se on i suoči s licem pravde. “Dobra sestra” će vas odvesti u nimalo glamurozne odjele intenzivne njege u američkim bolnicama i pokazati disfunkcionalni zdravstveni sistem gdje smrt ponekad nije posljedica bolesti već “liječenja”.