Film/TV
11

Neki od najkvalitetnijih svjetskih art house filmova na repertoaru kina Meeting Point

Piše: L. Č.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kino Meeting Point predstavio je novu filmsku sezonu, a jesenja šema donosi redovne termine od 19 do 21 od ponedjeljka do nedjelje, te nove termine od 17 do 23 petkom i subotom.

Program Meeting Pointa će od ove sezone biti podijeljen u četiri segmenta: redovni repertoar, noćna smjena, vikendom u 17 i specijalni program.

"Jedna od želja Sarajevo Film Festivala je da stvori novu festivalsku publiku koja će od festivala do festivala rasti i čiji će se interes za film samo usložnjavati. Nadamo se da će program kina Meeting Point doprinijeti tome. Vrlo često kod nas se razgovara o festivalizaciji kulture, šta god to značilo i kako god to tumačili. To s jedne strane ima negativan predznak, ali ono što Kino Meeting Point želi da napravi jeste da zahtjevnoj publici da dovoljno kvalitetnog sadržaja od festivala do festivala kako bi se njihova žeđ za kinom utolila", pojasnio je Jovan Marjanović, šef industrijskog odjela Sarajevo Film Festivala, koji djeluje unutar Obala Art centra.

On je podsjetio da je publika Meeting Pointu tokom protekle godine imala priliku pogledati neke od najkvalitetnijih svjetskih art house filmova, poput "Nymphomaniac" Larsa Von Triera, ili "Hotel Grand Budapest" Wesa Andersona, koji su bili na redovnom repertoaru ovog kina bili svojevrsni mini kino hitovi u Sarajevu, te da su upravo takvi filmovi fokus i nove sezone u Meeting Pointu.

Kad je u pitanju redovni repertoar septembar/oktobar/novembar 2014, u Meeting Pointu posjetitelji imaju priliku pogledati sljedeće filmove: "Mostovi Sarajeva", "Mali Budo", "Čarolija na mjesečini", "Sin City 2", "Otok ljubavi", "Redoslijed nestanka", "Varvari", "Nevjeste", Oblaci nad Sils Marijom, Janje, Turist, Broj 55.

Noćna smjena donosi sljedeće naslove: "Pravednik", "Nestala", "Srce od čelika" i "Interstellar". Program "Vikendom u 17", ponudit će sadržaje za djecu: "Hrabri autić Plodi", "Pčelica Maja", "Antboy", "Koko ljubav ili smrt", "Bel i Sebastijan", a tu si i specijalne projekcije koje će se održati u septembru, oktobru i novembru - specijalna projekcija dokumentarnog filma Vanesse Redgrave "Bosnia Rising", Pravo ljudski festival, te 13. Ciklus španske kinematografije.

Više informacija o filmovima i projekcijama možete pronaći na zvaničnoj stranici kina Meeting Point.