Ukupno 1.274.000 KM
5

Najveći iznos Fondacije za kinematografiju filmovima Kristijana Milića i Ahmeda Imamovića

Piše: El. B.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Odlukom Fondacije za kinematografiju o raspodjeli sredstava za 2017. godinu podržani su novi filmovi Ahmeda Imamovića, Emira Kapetanovića, Kristijana Milića, Bojana Filipovića, kao i filmovi brojnih drugih autora iz BiH, ali i regije.

Najvećim iznosom, 440.000 KM, podržan je film "Božiji gnjev" reditelja Kristijana Milića. Film "Il Ombre" Ahmeda Imamovića podržan je sa 215.000 KM, dok je film "Djeda Mraz u Bosni" Vahida Durakovića podržan sa 200.000 KM. Ovaj film režirat će mladi bh. reditelj Emir Kapetanović.

Sa 30.000 KM podržan je dokumentarni film "Ovamo daleko" Avde Huseinovića, dok je 15.000 KM podrške dobio film "Dobrinjska kolica" Bojana Filipovića.

U kategoriji sufinansiranja manjinskih bh. koprodukcija podržani su filmovi "Strah i ljubav" Mete Jovanovskog, "Moj privatni zločinac" Ivone Juke, "Država" Vinka Brešana" i "Šavovi" Miroslava Terzića za koji je scenarij napisala Elma Tataragić.

Fondacija za kinematografiju podržala je i brojne druge kratke, dokumentarne i studentske filmove u ukupnom iznosu od 1.274.000 KM.

Odluku je donio stručni žiri odabran po Javnom pozivu Fondacije za kinematografiju, a radio je u sastavu: Miro Barnjak (predsjednik žirija), Sarina Bakić, Nebojša Bosnić, Anila Gajević i Vedran Fajković.