Top 25
28

Najstrašniji film svih vremena prema Guardianu je "Don’t Look Now", na listi i "Hereditary"

Klix.ba
Kritičar britanskog Guardiana Peter Bradshaw napravio je listu 25 najstrašnijih horor filmova zbog kojih sigurno nećete moći mirno spavati. Na prvom mjestu je film "Don’t Look Now" iz 1973. godine, a na njegovoj listi našao se i film "Hereditary" koji u kina stiže 8. juna.

Peter Bradshaw ocijenio je da je "Don’t Look Now" reditelja Nicolasa Roega iz 1973. godine najstrašniji film svih vremena. Film je baziran na istoimenoj noveli Daphne du Maurier i predstavlja kombinaciju psihološkog trilera i horrora s nizom čudnih slučajnosti koje povezuju događaje. Film donosi priču o bračnom paru koji nedugo nakon što im se utopila kćer boravi u Veneciji. Laura Baxter se počinje družiti sa sestrama od kojih jedna navodno ima sposobnost komuniciranja s mrtvima. Njen suprug John je racionalan i ne vjeruje im, ali ubrzo počinje doživljavati čudne stvari.

Drugo mjesto na njegovoj listi zauzima film "Rosemary's Baby" reditelja Romana Polanskog. Film donosi priču o tome kako okultno visoko društvo manipulira mladom djevojkom koja zatrudni pod čudnim okolnostima.

Film "Exorcist" reditelja Williama Friedkina iz 1973. godine na Bradshawovoj listi zauzima treće mjesto. Film donosi priču o demonskoj opsjednutosti mlade djevojke i očajničkim pokušajima njene majke da je vrati u normalno stanje kroz egzorcizam koji, žrtvujući vlastite živote, provedu dvojica katoličkih svećenika.

Na četvrtom mjestu je film "Psycho" Alfreda Hitchcocka iz 1960. godine. Film je inspirisan ubistvima u državi Wisconsin koja je počinio serijski ubojica i pljačkaš grobova Ed Gein.

Mjesto na njegovoj listi zauzeli su i filmovi "Dead of Night" reditelja Alberta Cavalcantija, "Suspiria" Darija Argenta, "The Innocents" reditelja Jacka Claytona i "The Shining" reditelja Stanleyja Kubrica.

Na devetom mjestu je film "The Babadook", jednog od najpopularnijih horora čiju režiju potpisuje Jennifer Kent. Film donosi priču o samohranoj majci koja se suočava s muževom smrću dok istovremeno njen šestogodišnji sin strahuje od čudovišta koje posmatra kuću. Ubrzo uviđa da čudovište nije samo plod dječakove mašte.

Film "The Silence of the Lambs" koji govori o Hannibalu Lecteru, brilijantnom psihijatru i kanibalu serijskom ubici na Bradshawovoj listi zauzima deseto mjesto. Slijede filmovi "Carrie" reditelja Briana de Palme, "Eyes Without a Face" Georgesa Franje, "The Wicker Man" Robina Hardyja, "Peeping Tom" Michaela Powella i "Halloween" Johna Carpentera.

Vampirski film "Addiction" zauzeo je šesnaesto mjesto, a slijedi film "Get Out" reditelja Johna Peela koji preispituje rasne odnose u SAD-u.

Film "Audition" kontroverznog japanskog reditelja Takeshija Miikea zauzeo je osamnaesto mjesto. Brilijantni horor "It Follows" reditelja Davida Roberta Mitchela je na devetnaestom, a na dvadesetom mjestu nalazi se film "Hereditary" reditelja Arija Astera. Film do krajnjih granica dovodi pretpostavku da od svojih roditelja nasljeđujemo neke loše navike, a opisan je kao "dva sata strave",

Svoje mjesto na listi Petera Bradshawa dobili su i filmovi "Night of the Living Dead" Georgea A Romera, "The Blair Witch Project" Daniela Myricka i Eduarda Sáncheza, "The Funhouse" reditelja Tobe Hoopera, "American Psycho" Mary Harron i "Don’t Torture a Duckling" na koji je rediteljski potpis stavio Lucio Fulci.