Film/TV
9

VIDEO / Najbolji film Tribeca Film Festivala je "The Rocket"

Klix.ba
Australski film "The Rocket" osvojio je najviše počasti 12. Tribeca Film Festivala u New Yorku. Priča smještena u Laosu, a u kojoj glume amaterski glumci, osvojila je nagradu za najbolji narativni film, a 10-godišnja zvijezda filma nagradu za najboljeg glumca.

Mlada zvijezda filma, Sitthiphon Disamoe, glumi Aholoa, dječaka koji dolazi na tradicionalni raketni festival kako bi svoju porodicu spasio od siromaštva. Žiri je naveo da film, koji je osvojio i nagradu za najbolji prvi film na Berlinaleu, "nudi transcendentnu priču o nadi i ustrajnosti u svijetu koji će jedva nekoliko zapadnjaka ikada vidjeti". Reditelju Kimu Mourdantu nagradu su uručili osnivači festivala Robert de Niro i Jane Rosenthal.

Ove godine je prvi put dodijeljena i nagrada za žene filmadžije pod nazivom Nora Ephron. Nagradu je za svoj prvi film "Farah Goes Bang" dobila rediteljica Meera Menon. Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je "The Kill Team" Dana Kraussa. Nagradu za najbolju glumicu dobila je Veerle Baetens, nagradu za najbolji scenarij dobili su Carl Joos i Felix van Groeningen, a najboljim novim rediteljem proglašen je Emanuel Hoss-Desmarais. Najbolji dokumentarni film je "Coach", a najboljom pričom proglašen je film "Italy's The Nightshift Belongs to the Stars".