"Skyfallu" dvije nagrade
0

Nagrade Bafta: Affleckov "Argo" proglašen najboljim filmom

Klix.ba
Ben Affleck
Ben Affleck
Talačka drama "Argo" režisera Bena Afflecka nastavlja osvajati nagrade. Ovaj put Affleck je briljirao na dodjeli Bafta nagrada.

"Argo" je osvojio nagradu za najbolji film u 2012. godini i za najbolju sliku, a Affleck je dobio priznanje za najboljeg režisera.

Koproducent filma George Clooney obratio se prisutnima poručivši Afflecku: "Ti si pametan i znaš šta želiš, a još važnije je to što voliš ono što radiš".

"Skyfall" je osvojio nagradu za izvanredno britansko djelo i originalnu filmsku muziku. Režiser Sam Mendes posvetio je svoj govor "hrabrom i brilijantnom" Danielu Craigu i "velikanu" Ianu Flemingu, koji je stvorio Jamesa Bonda. Mendes je izjavio kako bi volio snimiti još jedan film o Bondu.

Ekipa
Ekipa "Skyfalla"
"Proveo sam odlično vrijeme, naučili smo mnogo i željeli bismo napraviti još bolji film idući put. Ako shvatimo da ćemo to moći uraditi onda ćemo ga i snimiti", rekao je Mendes.

Daniel Day-Lewis osvojio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu u filmu Lincoln, a najbolja glumica je Emmanuelle Riva.

Mjuzikl "Les Miserables" osvojio je četiri nagrade, među kojima je i nagrada za sporednu žensku ulogu koja je otišla u ruke Anne Hathaway.

Quentin Tarantino osvojio je nagradu za originalni scenarij za film "Django Unchained". Film je dobio dosta kritika zbog liberalnog korištenja rasnih uvreda, a Tarantino se zahvalio svojim pokroviteljima koji su stali uz njega i prihvatili ovaj "vrući krompir".

Tarantinov glumac Christoph Waltz osvojio je nagradu za sporednu ulogu.

Nagradu Bafta Fellowship, najveće priznanje akademije, dobio je režiser Alan Parker.