Angažman na TRT Worldu
638

Nafisa Latić je vedro lice novinarstva u gradu na Bosforu: Cilj su mi pozitivne priče

E. Lj.
Nafisa Latić
Nafisa Latić
Nafisa Latić je međunarodnu novinarsku karijeru započela prije deset godina u Dohi. Ova uspješna Sarajka tada nije ni slutila da će joj to iskustvo otvoriti put ka novim međunarodnim projektima i odvesti je u Istanbul.

U želji da stekne radno iskustvo na nekoj od međunarodnih televizijskih kuća, Latić je na posljednjoj godini studija počela aplicirati na različite internshipe i treninge TV kuća u inozemstvu.

"Ne znam kako sam donijela tu odluku, nekako je došlo samo od sebe, znam samo da sam imala veliku želju da putujem, slušam ljude, istražujem i saznam što više o situaciji u drugim zemljama. Nakon nekoliko mjeseci potrage i nekoliko intervjua dobila sam internship, a potom i angažman na Al Jazeeri English u Dohi. Čim sam ušla u veliki newsroom prepun ljudi iz svih krajeva svijeta, različitih, a sa veoma sličnim ambicijama, znala sam da sam na pravom mjestu. Od tada je bilo mnogo uspona, padova, selidbi, različitih angažmana, neprospavanih noći i historijskih događaja kojima sam imala priliku svjedočiti. I dalje sam u istoj profesiji i nadam se da će tako i ostati", rekla je Latić u razgovoru za Klix.ba prisjećajući se svojih početaka.

O angažmanu na TRT Worldu

Prije nekoliko godina dobila je angažman na TRT Worldu i to nakon što ju je na razgovor pozvala agencija Posao.ba koja je bila angažovana da pronađe novinare i urednike s prostora BiH koji imaju međunarodno iskustvo.

"Sarađivala sam s njima i ranije, a i tadašnji direktor vijesti TRT Worlda je radio sa mnom u Dohi tako da smo smo brzo postigli dogovor o transferu. Ja sam željela novi izazov, a ovaj poziv stigao je u pravom trenutku", rekla je.

U Istanbul se preselila neposredno prije dolaska Trumpa na čelo SAD-a, Brexita, nekolicine terorističkih napada, izbjegličke krize i drugih velikih prekretnica na geopolitičkom planu. Činilo se da raditi za međunarodni medij nikada nije bio veći izazov, no odlično se našla u novom poslovnom izazovu.

"Mnogi strani novinari sa kojima sam radila su već bili tamo tako da sa te strane nije bilo teško. Ovaj put smo se susreli u Istanbulu i svi smo bili sretni što imamo priliku živjeti u ovom gradu. Privatno mi je trebalo vremena da naučim raspoređivati vrijeme. Zbog prevelikih gužvi mi se na početku činilo da će mi se dani sastojati samo odlaska na posao, ali sada već znam sve taktike, kao i lokalci, i smijem se sama sebi kada se sjetim tih početaka i nerviranja", ispričala je.

Povjerena joj je urednička i voditeljska pozicija, a zanimljivo je da je Latić jedina Bosanka koja na TRT Worldu vodi vijesti na engleskom jeziku.

"Trebalo je doista mnogo pripreme i truda, odricanja, fizičkih i psihičkih treninga, treninga za glas i disanje. Čim se sjetim naježim se, jer zaista nije bilo lako. No sada istinski uživam u program uživo i razgovaram sa gostima iz svih krajeva svijeta", rekla je.

Priznaje da nikada neće zaboraviti svoje prve vijesti uživo na engleskom koje je vodila prije nešto više od dvije godine.

"Bila je ponoć i bilo je nekoliko vanrednih vijesti tako da sam na kraju ostala u studiju skoro dva sata, a sve kolege su došle da mi čestitaju. Na početku sam mnogo razmišljala o tome kako će međunarodni gledaoci, u Londonu i Lahoreu naprimjer, reagovati na moj akcenat, ali veoma brzo sam shvatila da se time samo ja opterećujem i da je gledaocima važnije koliko poznajem materiju, kakva pitanja postavljam, koliko se mogu sa mnom povezati i da li mi mogu vjerovati. Trudim se da ih ne iznevjerim. Govorili su mi da će biti teško, ali evo tu sam i imam još mnogo planova. Mislim da je veoma važno da i mi imamo svoje glasove u studijima međunarodnih televizijskih kuća", kazala je.

Spremno odgovorila na sve profesionalne izazove

Prezentovanju vijesti na engleskom i pariranju ljudima kojima je to maternji jezik predstavljao joj je najveći izazov u dosadašnjoj karijeri, priznaje nam i dodaje kako je tome prethodila nekolicina također izazovnih novinarskih zadataka.

"Izdvojila bih izvještavanje sa granice između Turske i Sirije dok se čuje bombardovanje u daljini, nekoliko ulazaka u Siriju i odlazak u izbjegličke kampove u Idlib. Od tada sam još zahvalnija što imam priliku baviti se ovim poslom. Također sam još više zahvalna svim novinarima koji su dolazili u BiH tokom rata i pokušali prenijeti tačne informacije o onome kroz šta smo prolazili. Imala sam sreću da mnoge upoznam i slušam što je još jedna prednost ovog posla", ispričala je.

Kaže nam kako joj je veliki izazov predstavljao i poseban segment o Balkanu kojeg je TRT World nedavno lansirao, a putem kojeg Latić međunarodnoj publici pokušava što jednostavnije objasniti posljednja dešavanja na području Balkana.

"Cilj mi je i da svake sedmice imamo neke pozitivne priče jer su, kada je riječ o Balkanu, stranci navikli samo na negativne priče. Budućnost regiona i smjer za koji će se odlučiti nikada nije bio važniji mnogim stranim silama i u posljednje vrijeme svi mi koji radimo u medijima imamo dužnost da pokažemo svijetu kako mi nismo nikakva prijetnja, tempirana bomba ili opasnost kako nas se u posljednje vrijeme pokušava predstaviti bez ikakve osnove ili predočenih činjenica. Veoma sam sretna kada razgovaram s našim analitičarima i kada moji producenti, koji su uglavnom iz Engleske i Australije, pohvale goste iz Sarajeva, Zagreba, Beograda, Prištine ili Skopja. Velika je to odgovornost i želja mi je da radim na što vise takvih projekata", priznala je dodajući kako bi se vremenom voljela okušati i u digitalnim medijima.

Iz rodnog Sarajeva otišla je isključivo zbog profesionalnih izazova, a kaže nam da njene eventualni povratak najviše zavisi od dešavanja na privatnom planu.

"Velika je razlika kada iza sebe imate jaku produkciju i radite sa ljudima iz svih krajeva svijeta, drugačiji je pristup. U BiH se situacija popravila kada su u pitanju privatni mediji u posljednje vrijeme. Imamo relativno mnogo novih medijskih kuća i za sada se čini da konkurencija donosi bolji kvalitet. Više medija znači i više prilika za novinare, a i mogućnost da se borimo za više plate i bolje uvjete rada. Kada je riječ o državnim medijima situacija je dosta složenija, jer je bez novca i opreme teško pratiti lokalnu, a kamoli regionalnu konkurenciju. Vjerujem da je jaka državna televizija od krucijalnog značaja za našu zemlju i nadam se da će uskoro doći neko bolje vrijeme", pojasnila je.

Svaki slobodan trenutak koristi za druženje, izlaske i putovanja. Često dolazi u Sarajevo, a i prijatelji dolaze njoj.

"Nekad se šalim da sam postala turistički vodič, jer stalno vodam neke nove ljude po Istanbulu i objašnjavam im gdje je šta. Definitivno uživam u ovom prelijepom gradu i pokušavam što bolje razumjeti ovu veoma kompleksnu zemlju što mi je lakše otkako govorim i turski. Izgubila sam pojam o tome koliko je nešto daleko, jer je geografska lokacija takva da naprosto možete otputovati bilo gdje kad god zaželite, a to mi trenutno odgovara", rekla je Latić na kraju razgovora za Klix.ba.