Režija Nenada Đurića
105

Na SFF-u premijerno prikazan film o sarajevskom bendu Skroz

I. S.
Dugo iščekivani muzičko-dokumentarni film Skroz Sarajevo premijerno je prikazan na 28. Sarajevo Film Festivalu u prepunom Vatrogascu.

"Ovo je baš sarajevska priča. Ideja, inicijativa, energija i produkcija, sve je to radio Omar Kuštrić koji je tako htio da se oduži i samom sebi, svojoj mladosti, grupi Skroz i Sarajevu. Aktivirajući grupu opet u javnosti. Pokrenuto je to prije godinu dana otprilike. Doveli smo to do kraja na kakav nisam navikao do sada", rekao je Nenad Đurić, reditelj filma.

Kako bi proslavili premijeru na najbolji način, bend Skroz će 17. augusta s početkom u 22 sata održati besplatni koncert u sklopu manifestacije Ljeto na Vilsu. Nakon koncerta je planiran i party.

"Skroz Sarajevo" je muzičko-dokumentarni film o sarajevskom rock and roll bendu Skroz. Film govori o članovima benda, njihovim počecima, ratnim iskustvima, poslijeratnim turnejama, uspjesima i neuspjesima. O prijateljstvima iz mladosti, ratu i Sarajevu kao gradu koji je bio presudan za nastajanje benda, ali i pjesama frontmena i tekstopisca Adnana Šarana.

Film otvoreno govori o životnim i porodičnim problemima i iskustvima aktera, o razuzdanom životu i narkoticima kao dijelu subkulture te ovisnosti kao važnom psihološkom, društvenom i porodičnom problemu modernog društva.

U filmu govore brojni prijatelji i fanovi benda, kao što su Elvis J. Kurtović, Feđa Štukan, Dino Šaran, Enes Zlatar Bure, Marko Louis, Bane Trifunović i drugi.