Počela distribucija
0

"Na putu" u kinima širom Evrope, a uskoro i svijeta

Sarajevo-x.com
Premijernim prikazivanjima filma “Na putu”, rediteljice Jasmile Žbanić, prije dvije noći u Lajpcigu, sinoć u Berlinu i večeras u Hamburgu počela je njemačka distribucija filma.

Film se u Njemačkoj prikazuje pod imenom “Zwischen uns das Paradies”, u prevodu “Raj između nas”. Njemačka distributerska kuća “Neue Visionen” je distribuciju započela sa 36 kopija i film će tokom ljeta i jeseni biti prikazan u svim većim njemačkim gradovima. Jasmila Žbanić je prisustvovala premijernim prikazivanjima, kao i press konferencijama koje su organizovane ovim povodom.

Sedmog oktobra premijernim prikazivanjem u Cirihu počinje švicarska distribucija, a odmah zatim i češka. Češki naziv filma je “Na ceste”. U Izraelu će sa četiri kopije od 30. septembra početi prikazivanje filma pod imenom "Bedarka", što u prijevodu na hebrejski znači "Na njenom putu". U Poljskoj projekcije filma počinju u septembru pod nazivom "Jej droga" (Njen put), a u Španiji početak distribucije planiran je za novembar gdje će se film prikazivati pod nazivom "En el camino".

Francuska, Japan, Brazil i većina ostalih vanevropskih zemalja distribuciju počinju početkom iduće godine. Pored toga film “Na putu” će u sljedećem periodu imati vrlo živ festivalski život jer ga očekuju učešća na mnogim svjetskim festivalima: Alexandria International Film Festival, Doha Tribeca Film Festival u Kataru, Hamptons International Film Festival u SAD-u itd.