Druženje sa Jasmilom Žbanić
0

"Na putu" prema novom Zlatnom medvjedu

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U sarajevskom Meeting pointu danas je ekipa filma 'Na putu' Jasmile Žbanić upriličila neformalno druženje sa novinarima, nakon što je u Berlinu, 15. decembra, na press konferenciji objavljeno da je film naše rediteljke ponovo u konkurenciji za Zlatnog medvjeda.

Rediteljka filma 'Na putu' Jasmila Žbanić rekla je da je ekipa Deblokade na filmu počela raditi prije tri godine. To je uključivalo rad na scenariju, istraživanje, traženje glumaca, lokacije i svega ostalog.

"Potpuno smo sretni sada kada je sve završeno da će film biti prikazan u Berlinu", rekla je Jasmila.

Govoreći o radu na drugom filmu nakon Grbavice, rekla je da su je često pitali da li je osjećala strah od rada na novom projektu.

"Meni je to bio izazov i nisam imala nikakav strah u radu na drugom filmu, jer sam osjećala da ono o čemu govorim kroz drugi film jače od bilo kakvog straha. To je bila velika potreba da pričam u filmu 'Na putu'. Sam proces rada je protekao u kreativnoj atmosferi sa fantastičnim glumcima i cijelom ekipom. Tek kad se film pusti u kina, čovjek shvati šta je napravio",

Jasmila je istakla da je odlazak na Berlinale fantastičan, ali da jedva čeka prikazivanje filma u kinima i da, prije svega, pravi film za ljude u BiH, pa onda svuda u svijetu.

"Mi spremamo paralelnu distribuciju u Hrvatskoj i BiH i nadamo se da ćemo uskoro završiti pregovore sa distributerima da film odmah ide u kina", rekla je Žbanićeva.

Jedan od likova u novom Jasmilinom filmu, mladi bh. glumac Ermin Bravo istakao je da je rad bh. rediteljkom uvijek interesantan.

"To je pametna kreativna rediteljka koja zna da radi s glumcima, voli ih i rizikuje u svom radu s njima, prave avanture za glumce, daje uloge koje na prvu i nisu za te glumce. Ovo je uloga jedna od takvih. Sad čekam reakcije publike da vidim kako to funkcioniše. Meni se film jako dopada", rekao je Bravo.

On je istakao da je film odličan za Berlinale koji se bavi političkim filmovima i sjajan je nastavak Jasmiline karijere nakon Grbavice.

"Što se tiče odnosa Evrope prema nama ovo je jedna od tema koja nije dodirnuta u našim filmovima, u našem društvu i nadam se da će potaknuti pitanja i da će našu zemlju u Evropi predstaviit u dobrom svjetlu. Ovo je lijepa, urbana priča prije svega", rekao je Bravo.

Jasna Ornela Bery, jedna od glumica u filmu rekla je da joj bila velika čast i zadovoljstvo što je dio ekipe. Jasna je bila vrlo optimistična u vezi na nastupom na jednom od najvećih svjetskih festivala rekavši da je sigurna da će film osvojiti neku od nagrada. Dodala je da je ove godine konkurencija veoma jaka i da je uspjeh i sam izbor filma u takmičarski program.

Film 'Na putu' govori o mladom paru, Luni i Amaru koji nastoji prevazići prepreke koje prijete njihovoj ljubavi. Nakon Amarove dramatične promjene u jednoj konzervativnoj vjerskoj zajednici, Luna daje sve od sebe da otkrije da li je ljubav zaista dovoljna da njih dvoje ostanu na zajedničkom putu...