Kritike na film Jasmile Žbanić
0

"Na putu" jedan od glavnih favorita za Zlatnog medvjeda

Sarajevo-x.com
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
U okviru 60. Berlinala sinoć je održana svjetska premijera filma "Na putu" bh. rediteljice Jasmile Žbanić. Film je pratilo preko 1.000 ljubitelja filma, a sudeći po kritikama koje su uslijedile nakon premijere film je jednostavno oduševio i publiku i kritičare.

Brojni svjetski mediji pišu o tome kako je film "Na putu", iako nije važio za favorita, zaista oduševio publiku, te se bh. rediteljici izgleda smiješi još jedan "Zlatni medvjed".

Jasmila Žbanić i Natalia Smirnoff iz Australije su dvije mlade rediteljice koje su dominirale festivalom u Berlinu i čiji filmovi su zasigurno ostavili dubok trag, piše agencija EPA.

"Film "Na putu" je jedan od glavnih favorita za prestižnu nagradu 60. Berlinala. Taj film društvu na izvanredan način približava jednu radikalnu islamsku zajednicu, te omogućava da se zaviri iza vrata tog zatvorenog dtuštva", napisala je Christina Tilmann u listu "Tagesspiegel".

"Jasmila Žbanić na jednostavan i izvanredan način povezuje moderni svijet sa religijskim. Ono što film čini posebnim jeste činjenica da se on zaista zalaže za toleranciju među ljudima", komentar je Carmen Boker iz lista "Berliner Zeitung".

Također, brojni kritičari su kazali kako je film Jasmile Žbanić prepun iznenađenja, te je u jednom trenutku i previše konvencionalan, da bi u drugom trenutku bio smiješan, ali ipak usklađen te kroz cijelu priču uspjeva pratiti svoja dva glavna junaka.

Zrinka Cvitešić i Leon Lučev su također 'zaradili' veliki broj poztivnih kritika. Naime, mediji pišu kako su hrvatski glumci izvanredno odigrali svoje uloge u potpunosti se stopivši sa svojim karakterima Lunom i Amarom.

Magazin "The Hollywood Reporter" piše kako bi film "Na putu" mogao biti ili najbolji ili najgori.

"Film se temelji na izuzetno jasnom, dobro razvijenom i klasičnom scenariju. Nema 'fancy' kadrova i sve je jasno definirano zbog čega je film i jednostavan, ali bi ipak mogao biti i pomalo dosadan".

Nakon filma "Grbavica" ovo je drugi film Jasmile Žbanić koji je ušao u takmičarski program jednog od najvećih svjetskih festivala.

Nakon svjetske premijere film "Na putu" će premijerno biti prikazan i bh. publici 25. februara u Olimpijskoj dvorani Zetra.