Specijalni program
409

Na Federalnoj televiziji se danas emituju filmovi o ubistvima Bošnjaka tokom rata

I. S.
Rade Šerbedžija u filmu "U zemlji krvi i meda"
Rade Šerbedžija u filmu "U zemlji krvi i meda"
Na Federalnoj televiziji se danas emituju filmovi o ubistvima Bošnjaka.

Film "Halimin put" Arsena A. Ostojića je na programu u 15:15. Ovo je snažna drama utemeljena na istinitim događajima. Nakon rata u Bosni, dobroćudna Halima traži posmrtne ostatke svog muža i sina jedinca koji su likvidirani.

Koristeći DNK analizu, Komisija za nestale uspjela je identificirati ostatke njena muža, ali nikako ne mogu pronaći njenog sina. Da bi ga pronašla, Halima mora prvo pronaći svoju davno odbjeglu nećakinju koju niko nije vidio više od dvadeset godina, nakon što je imala vezu s mladićem druge vjere.

U 17:45 možete pogledati "Snijeg" Aide Begić. Radnja filma je smještena u ratom razrušeno selo Slavno u blizini Srebrenice. Četiri žene, dvije starice, četiri djevojčice, djed i dječak jedini su preživjeli masakre od stotinjak stanovnika ovog sela.

Razapeti između svog života i smrti svojih najbližih, našli su se u svijetu između neba i zemlje, svijetu u kojem je prisutno i ono što naizgled nije tu.

Film "Švedsko srce moje majke" Adisa Bakrača počinje u 20:10. Radnja filma počinje u ljeto 1993. godine, kada grupa bosanskih izbjeglica, zbog ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini, izbjegne u Švedsku. Tamo Derviša upoznaje Šveđanku Ingrid i uprkos jezičkoj barijeri, njih dvije postaju dobre prijateljice.

Po završetku rata u Bosni i Hercegovini Derviša kreće u potragu za svojim nestalim sinom pri tom skupljajući ljekovite trave za svoju teško bolesnu prijateljicu. U filmu glume Faketa Salihbegović-Avdagić i Nermin Omić.

Rediteljski prvijenac Angeline Jolie "U zemlji krvi i meda" (21:40) donosi priču o Danijelu i Ajli koji pripadaju različitim stranama u ratu u Bosni i Hercegovini. Policajac Danijel je bosanski Srbin, a umjetnica Ajla je bosanska muslimanka. Prije rata su bili zajedno, ali njihova se veza mijenja s rastom nasilja u zemlji. Mjesecima kasnije Danijel se bori pod zapovjedništvom svog oca, generala Nebojše Vukojevića.

S Ajlom se suočava kad je vojnici pod njegovom komandom izvode iz stana u kojem živi sa sestrom Lejlom i njenom bebom. U filmu glume Zana Marjanović, Goran Kostić, Rade Šerbedžija, Vanesa Glođo, Nikola Đuričko, Branko Đurić, Feđa Štukan, Alma Terzić i Ermin Bravo.