Zapisana historija
92

Na današnji dan prije 25 godina u opkoljenom Sarajevu održan je prvi SFF

L. K.
Mirsad Purivatra
Mirsad Purivatra
Prije tačno 25 godina održano je prvo izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF). Glavni grad Bosne i Hercegovine tada je bio izložen stalnom granatiranju, a organizacija festivala predstavljala je otpor i prkos agresiji.
Festival je trajao 12 dana u okviru kojih je predstavljeno 37 filmova iz 15 zemalja. Privukao je 15.000 gledatelja kojima je glavni program predstavljen na formatu od 35 mm, a ostatak filmova na VHS-u. Sve projekcije su bile rasprodate.

"Prvi festival je bio zamišljen kao ljetni festival, planiran za vrijeme jednog malo dužeg 'primirja', ali naglo pogoršanje uvjeta za koliko-toliko sigurnije okupljanje građana dovelo je do pomjeranja datuma održavanja. Od planiranog augusta, stalnim pomjeranjem došlo se do oktobra. Tako je u jednom trenutku, za vrijeme prvog 'ljetnog' festivala počeo da pada snijeg", rekao je direktor SFF-a Mirsad Purivatra u jednom od razgovora za Klix.ba prisjećajući se početaka festivala.

Festival od 1996. počinje sredinom augusta. Osim toga, na prvom izdanju festivala nisu dodjeljivane nagrade, što je praksa koja je usvojena već 1996. te traje i danas. Festival je od tog ratnog perioda izrastao u veliki događaj koji građani BiH, ali i filmoljupci iz svih dijelova svijeta dočekuju s nestrpljenjem.

Pohvalna je i činjenica da su organizatori 26. SFF zbog pandemije koronavirusa odlučili održati u online formatu. Na taj način su zaštitili publiku, pokazali odgovornost i ostali vjerni ideji unutar koje je festival i začet u ratnom vihoru - pružanju otpora nedaćama kroz ljepotu filmske umjetnosti.