U Širokom Brijegu
0

Na 20. Mediteran Film Festivalu filmovi o migrantima, LGBTI zajednici, ratu u BiH i Siriji...

M. N.
Od 21. do 24. augusta u Širokom Brijegu će biti održano 20. izdanje Mediteran Film Festivala. Ove godine takmiči se 20 dokumentarnih filmova.

Festival će biti otvoren filmom "Radio Ganga" redatelja Zdenka Jurilja koji će bit prikazan u programu "Domaćih autora". Film je priča o Tomi, voditelju na radijskoj stanici u Grudama koji snima i arhivira gange jer je svjestan da ta tradicijska muzika izumire. Zbog toga želi da se ganga stavi na listu nematerijalnih dobara UNESCO-a i odlučuje povesti gangašku grupu u Pariz pred sjedište te organizacije kako bi im zapjevali.

U off-programu domaćih autora na festivalu će premijerno u petak 23. augusta biti prikazan dokumentarni film "Ljudi koji su sadili drveće" redatelja Zdenka Jurilja, muzčki dokumentarac "Bure Bareta" redatelja Renata Tonkovića, Maria Vukadina i Roberta Bubala, te u četvrtak 22. augusta "'2068" futuristički dokumentarac redatelja Roberta Bubala.

Na otvorenom kinu u četvrtak će biti prikazan američki dokumentarac "Među vukovima", redatelja Shawna Coneya o članovima motorističkog multietničkog kluba koji se bore s posljedicama rata u BiH.

Selektor Zdravko Mustać rekao je kako je u jubilarnoj godini pristiglo 260 filmova te je bio težak posao izabrati njih 20 koji su ušli u službeni takmičarski program. Veliki broj filmova se već pokazalo na stranim festivalima i dobili su velike nagrade, a najveći broj njih pristigao je iz Španije.

"Najveći broj filmova govori o migrantima koji idu kopnenom i sredozemnom rutom. Veliki broj filmova se bavi i uzrocima zašto se sve to događa. Iz zemalja koje nisu toliko pogođene ratom - Španija, Francuska, Italija, tematski je blok malo širi, pa se bave i antropološkim i sociološkim filmovima, temama unutar porodice u kojima se autori kao protagonisti uključuju i pokazuju svoje sudbine ljudima'', rekao je festivalski selektor.

Jedan od takvih filmova je "Evropski san: Srbija" istraživačkog novinara Jaimea Alekosa koji govori o maltretiranju izbjeglica i migranata koje mađarska policija hvata u pokušaju prelaska njihove granice. Film govori i o surovim životnim uvjetima u kojima oni preživljavaju u Srbiji, čekajući priliku za ulazak u EU

Na festivalu će se predstaviti i braća Mohamad i Ahmad Malas, mladi su redatelji iz Sirije čiji dokumentarni film "Dani trešnje" prikazuje svakodnevni život tokom bombaških napada, koji u malom mjestu u predgrađu Aleppa nisu prestali više od dvije godine.

Zanimljiva će biti i projekcija filma "Porodica u tranziciji" redatelja Ofira Trainina koji govori o članovima porodice u malom tradicionalnom gradu u Izraelu čiji se životi potpuno mijenjaju nakon što njihov otac konačno obznani da je transrodna žena.

Za najmlađe posjetioce bit će prikazane Disneyeve projekcije "Kralj lavova" i "Priča o igračkama 4".

Pored šesteročlanog žirija koji će izabrati pobjednike 20. Mediteran Film Festivala i dodijeliti Grand prix MFF projektor čiji je pokrovitelj Podravka i drugu nagradu MFF projektor, tradicionalno treću nagradu MFF Audience Award, čiji je pokrovitelj HT Eronet, glasanjem dodjeljuje publika. Na ceremoniji zatvaranja, bit će prikazan i film iz MFF radionice, koji su posljednjih sedmica pod vodstvom Lucy Eagleson, u Širokom Brijegu snimili srednjoškolci polaznici ovih radionica zajedno s kolegama, mladim filmašima iz Amerike.

Ovogodišnji Mediteran Film Festival, nakon svečane dodjele nagrada, zatvorit će igrani film Quentina Tarantina "Bilo jednom u... Hollywoodu".

Kompletan program pogledajte ovdje.