|

Mladi snimaju dokumentarne filmove o gradovima u BiH kojim zagovaraju pomirenje

Mladi snimaju dokumentarne filmove o gradovima u BiH kojim zagovaraju pomirenje
207
Klix.ba
20.3.2019. u 11:21
49
komentara
207

dijeljenja
1/4
2/4
3/4
4/4
U okviru projekta „What do young people know about homeland today“ svi učesnici su počeli sa snimanjima kratkih dokumentarnih filmova o gradovima u BiH.
Nakon uspješno održanog kampa "We are Neighbors“ na Trebeviću u organizaciji Udruženja "Magacin Kabare“, a uz podršku Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini, mladi učesnici iz šest bh. gradova (Bihać, Prijedor, Kotor Varoš, Mostar, Gornji Vakuf/Uskoplje i Brčko) nastavljaju svoj put i snimaju kratke dokumentarne filmove o svojim sestrinskim zajednicama.

Tokom kampa, uz interaktivna predavanja, diskusije, praktične vježbe i rad sa iskusnim edukatorima, učesnici su formirali grupe, odnosno sestrinske zajednice, te zajedno radili na scenarijima za svoje kratke dokumentarne filmove. Filmom će promovisati i zagovarati pomirenje, razumijevanje, dijalog, toleranciju i poštovanje jednih prema drugima u našoj državi te upoznati grad koji možda, inače, ne bi nikada imali priliku posjetiti.

Snimanje filmova je počelo u petak, 15.03.2019. godine, a prva stanica ekipe Magacin Kabarea i učesnika projekta bila je Prijedor gdje su učesnici iz njihove sestrinske zajednice, Bihaća, snimili film i proveli vrijeme sa novim prijateljima otkrivajući čari Prijedora, njegovu historiju, priče, legende i ljude.

Nakon Prijedora, učesnici iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja su došli u posjetu u Brčko gdje su jučer snimili svoj kratki dokumentarni film. U narednim sedmicama predstoji snimanje filmova o Bihaću, Mostaru, Kotor Varošu, i Gornjem Vakufu/Uskoplju.
Prijavi grešku


Komentari (49)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...