Niže uspjehe
59

Metacritic proglasio "Quo Vadis, Aida" najboljim filmom u 2021. godini

N. C.
Scena iz filma Quo vadis, Aida?
Scena iz filma Quo vadis, Aida?
Web stranica Metacritic proglasila je film "Quo Vadis, Aida?", bh. rediteljice Jasmile Žbanić, najboljim filmom u 2021. godini.

Metacritic lista od 50 filmova sa najboljim recenzijama 2021 rangirana je od strane Metascore. Ova lista uključuje samo filmove koji su dobili najmanje sedam recenzija profesionalnih kritičara.

"Najbolji ovogodišnji film nije lako gledati. Nominiran za Oscara za najbolji međunarodni film prije godinu dana, "Quo Vadis, Aida?" je bosanska ratna drama koja je prvi put počela zarađivati pohvale kada je debitirala na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji", naveli su.

Nastavljaju da je to mučan film bh. rediteljice Jasmile Žbanić.

Film je izmišljena priča smještena usred stvarnih događaja, a radnja se odvija u Srebrenici 1995. godine gdje prevoditeljica UN-a, koju igra Jasna Đuričić, pokušava da spasi svoju porodicu nakon preuzimanja grada od strane vojske bosanskih Srba.

Podsjećamo, krajem decembra 2021. godine u Berlinu održana je 34. dodjela Evropskih filmskih nagrada gdje je bh. rediteljica Jasmila Žbanić sa filmom "Quo Vadis, Aida?" osvojila tri nagrade.

Film "Quo Vadis, Aida?" proglašen je najboljim filmom na 34. dodjeli Evropskih filmskih nagrada. Jasmila je dobitnica nagrade za najbolju redateljicu, a Jasna Đuričić dobila je nagradu EFA-e za najbolju glumicu u 2021. godini.