Film/TV
0

Meeting Point: Film.Factory građanima Sarajeva poklanja projekciju filma i razgovor

Klix.ba
Večerašnjom projekcijom filma "Cemetery of Splendour" kultnog tajlandskog reditelja Apichatponga Weerasethakula i razgovorom koji će s njim voditi Béla Tarr završava se ciklus završnih javnih susreta film.factory u Sarajevu, ostvarenih u saradnji s kinom Meeting Point.

Specijalni program oproštajnog semestra studija film.factory priređen je kao poklon građanima Sarajeva koje je bilo dom ovoj čuvenoj filmskoj školi mađarskog reditelja Béle Tarra u protekle četiri godine. Program je otvorio vrata Fabrikine učionice ovoga semestra i publici učinio dostupnim predavanja, filmove i razgovore sa nekim od najznačajnijih filmskih autora današnjice. Susret sa Weerasethakulom slijedi recentne događaje koje su vodili portugalski reditelj Pedro Costa i meksički majstor Carlos Reygadas.

Film.factory je revolucionarni internacionalni studij filmske režije koji utemeljuje nova načela u obrazovanju mladih filmskih autora. U protekle četiri godine programa u Sarajevu koncipirana su i pokrenuta tri ciklusa visokog obrazovanja (BFA, MFA i DLA program) na Sarajevskoj filmskoj akademiji u sklopu Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST). Studij je u Sarajevu okupio studente iz svih dijelova svijeta, među njima Meksika, Japana, Australije, SAD-a, Koreje, Farskih Ostrva, Indije, Kurdistana, Velike Britanije, Singapura, Bosne i Hercegovine… U proteklim godinama predavači film.factorya, između ostalih, bili su: Gus Van Sant, Juliette Binoche, Tilda Swinton, Lav Diaz, Carlos Reygadas, Pedro Costa, Gael Garcia Bernal, Abel Ferrara, Atom Egoyan, Cristian Mungiu...

Apichatpong Weerasethakul redovni je predavač programa Film.Factory. Dobitnik je Zlatne palme Cannes Film Festivala 2010, u nizu nagrada dodijeljenih njegovim filmovima, a njegove videoinstalacije postavljene su u vodećim svjetskim muzejima i bijenalima savremene umjetnosti, dok je Tate Modern baš njemu posvetio prvu sedmicu programa tek otvorenog Starr Cinema u 2016. godini. Film "Cemetery of Splendour" ovog hvaljenog tajlandskog reditelja duboko je kontemplativno i jedinstveno vizuelno iskustvo, u kojem Weerasethakul kao i u ranijim ostvarenjima inspiraciju crpi iz tradicionalnih mitova, ali i savremene tajlandske društveno-političke stvarnosti koja se razotkriva u alegorijskim referencama. Film prati grupu vojnika u malom gradu na rijeci Mekong u sjevernom Tajlandu pogađa neobična bolest spavanja.

Ulaz je slobodan, a projekcija počinje u 20 sati.