Holivudska diva
53

Marilyn Monroe umrla je prije 61 godinu: Hugh Hefner platio je bogatstvo da ga pokopaju uz nju

D. J.
Foto: Twitter
U zlatno doba Hollywooda bila je jedna od najpoznatijih i najtraženijih glumica, a popularnost Marilyn Monroe ne jenjava ni danas, 61 godinu nakon njezine smrti.

Marilyn je inspiracija za brojne knjige, dokumentarce, biografske filmove, a gotovo svima je cilj isti - otkriti pravu istinu o njezinoj smrti.

Jedna od najpoznatijih Amerikanki Marilyn Monroe rođena je 1. juna 1926. godine. Glumica, pjevačica, model, seks-simbol, modna i gej ikona, Merlinka će ostati upamćena i kao posljednja holivudska diva.

Rođena je kao Norma Jeane Mortenson u Los Angelesu. Gladys Pearl Baker, njena majka, rodila ju je sa dvadeset i šest godina. Prethodno se dva puta udavala i imala mnogo afera, pa je nepoznato ko je Marilyn otac, a ona je to cijelog života pokušavala saznati. Kada je imala godinu dana, njena baka, koja je bila duševni bolesnik, pokušala ju je ugušiti jastukom. Do sedme godine o Merilyn se brinula jedna obitelj, ali ona je željela živjeti s majkom. Ubrzo je uvidjela da je i njenoj majci potrebno psihijatrijsko liječenje. Od tada stalno seli po sirotištima i hraniteljskim obiteljima.

Zahvaljujući holivudskom glumcu Reginaldu Dennyju, potpisuje ugovor za modnu agenciju "The Blue Book". Godine 1946. godine prijavljuje se na audiciju za produkcijsku kuću 20th Century Fox. Potpisuje ugovor, mijenja boju kose i ime.

Bila je poznata po svojim komičarskim vještinama pa je postala jedna od najvećih filmskih zvijezda pedesetih i ranih šezdesetih godina 20. stoljeća. Potkraj karijere okrenula se ozbiljnijim ulogama. Međutim, tada se suočavala s razočaranjima u karijeri i osobnom životu jer se nikako nije mogla ostvariti kao majka i imala je nekoliko pobačaja.

Njezina osobna rođendanska čestitka u kojoj je tadašnjem američkom predsjedniku Johnu F. Kennedyju otpjevala "Happy Birthday" uzdrmala je mnoge odnose, a sve je i dalje toliko stvarno kao da nije prošlo više od 60 godina otkako je Marilyn Monroe pronađena mrtva u svom domu u Los Angelesu.

Imala je tek 36 godina kada je utvrđena njezina smrt, tog 4. augusta 1962. godine, a mrtvozornik je ustvrdio da se predozirala tabletama za spavanje. Je li riječ o slučajnom predoziranju, samoubojstvu ili, kako su mnogi špekulirali, o ubojstvu, do danas nije poznato, a vjerojatno javnost nikada neće ni doznati pravu istinu.

Nakon smrti Marilyn je pokopana na groblju Westwood Village Memorial Park u Los Angelesu.

Hugh Hefner, vlasnik Playboya, kupio je zagrobno mjesto odmah pokraj njezinog za vrtoglavih 4.6 miliona dolara. Iako je krasila prvu naslovnicu Playboya, njih dvoje nikada se nisu upoznali.

"Osjećam dvostruku povezanost s njom jer je bila ključ za početak Playboya", kazao je svojevremeno Hefner.

Krajem prošle godine objavljen je film "Blonde", fiktivna priča o legendarnoj glumici no publika ga nije dobro prihvatila.