Na Pozorišnom trgu
113

Mads Mikkelsen o angažmanu u filmu o James Bondu: To sam radio zbog novca

N. C.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Mads Mikkelsen, koji je gost Sarajevo Film Festivala, danas je u sklopu "Kafe sa..." na Pozorišnom trgu razgovarao o glumi, filmu i kinematografiji.

Legendarni danski glumac jučer je stigao na 28. Sarajevo Film Festival, a sinoć mu je uručeneno počasno Srce Sarajeva koje je dobio 2020. godine.

Mikkelsen se osvrnuo na ulogu u filmu "Lov", reditelja Thomasa Vintenberga, koji je jučer prikazan na Coca-Cola Open Air Cinema.

"Scenarij sam pročitao u Kanu, i odmah sam pristao i počeli smo raditi na filmu. Kada čitate nešto, morate nagađati šta će se desiti i zato mi je trebalo neko vrijeme da se naviknem na lik. Zvuči lagano, ali nije nimalo lagano da se uđe u karakter. On je optužen za nešto, ali ga društvo na različte načine prihvataju", kazao je.

Nakon što je pojasnio kako je došlo do saradnje za film "Lov", Mikkelsen je

"Ja vjerujem da lik kojeg glumim predstavlja nešto, i kada pogledam unazad, svaki ima svoju priču. Svaki režiser ima svoju viziju uloge, na meni je da to iznesem, ali nekada imam neke svoje prijedloge za uloge", dodao je.

On se dotakao i svog angažmana u filmu o James Bondu koji mu je kako kaže donio zaradu.

"To sam radio zbog novca. Takvi holivudski blokbasteri omoguće da se zaradi", dodao je.

Film "Another Round" u kojem je Mikkelsen glumio, prošle godine je osvojio Oscara za najbolji film. U konkurenciji je bio i film Jasmile Žbanić "Quo Vadis, Aida?". Glumac je u intervju za Klix.ba jučer otkrio kako do sada nije stigao pregledati ovo Jasmilino filmsko stvarenje.

"Sve je bilo zatvoreno zbog pandemije. Nismo mogli ići na dodjelu Oscara. Obećavam da ću pogledati Jasmilin film. Srdačno vam se izvinjavam što smo pobijedili", rekao je.