Film/TV
786

Luna Zimić Mijović niže filmske uspjehe: Vjerujem da se iz svake loše situacije rodi zrno dobrog

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Mlada bh. glumica Luna Zimić Mijović imala je 13 godina kada se pojavila u ulozi Sare u nagrađivanom filmu "Grbavica". Od tada je počela graditi filmsku karijeru i iza sebe ima 15 filmova u kojima glumi te pet filmova na kojima je radila iza kamere.

Talentovana glumica vrijedno radi na sebi i na novim filmskim izdanjima.

"Gluma će mi uvijek biti prvi izbor jer, zahvaljujući procesu kroz koji prolazim radeći na nekom filmu i liku, mogućnost odabira, izgradnje i igranja nekog lika za mene predstavlja nepreglednu površinu na kojoj počiva većina mog sadašnjeg znanja, moje igre, iskustava koja ne bih nikad stekla u svom, a koja steknem u životu svog lika, elementarnog znanja različitih profesija i zanimanja, borbe, ljubavi, retorike i čitanja", kazala je Zimić Mijović.

S obzirom na to da je kao velikog zaljubljenika u ovaj vid umjetnosti zanima svaki dio procesa nastanka filma, radila je kao druga asistentica režije, režiserka druge kamere, sekretarica režije i sl. Svoje znanje dopunila je i na Sarajevo Film Academy s kojom je okončala saradnju zbog, kako kaže, prevare.

"Bila sam maksimalno obeshrabrena po pitanju mog rada na filmu uopće, ali kako već prolazi šesta godina od početka te farse lagano se dižem na noge i upravljam ponovo svojom karijerom, željama i planovima. Diplomirala sam, u međuvremenu, komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, pod penkalima velikih književnih umova BiH, profesora kojima zahvaljujem na znanju i ustrajnosti koje su mi prenijeli", kazala je ova talentovana glumica.

Ističe kako će ovu godinu pamtiti po glumačkom iskustvu koje je stekla radeći s poznatom njemačkom režiserkom Ute Wieland na njenom filmu "Tigermilch" te po dugometražnom igranom filmu Miroslava Mandića u kojem je glumila, radila kao asistentica režije i sekretarica režije, a koji će uskoro biti dovršen.

"Radim i svoj prvi kratki film kao režiserka uz pomoć i podršku mojih prijatelja i poslovnih saradnika iz Slovenije, a pripremam se za ulogu u italijanskom dugometražnom igranom filmu režisera Carla Chiaramonte, u kojem ću imati glavnu rolu i pomalo se snalaziti u ulozi koproducenta. Vjerujem da se iz svake loše situacije rodi malo dobrog i da, umjesto da gledamo na zlo koje nas okružuje, pažnju trebamo preusmjeriti na ono zrno dobrog, posaditi ga, zalijevati i svakodnevno na njemu raditi da bi naraslo i davalo nam, kao biljke, prijeko potrebni životni kisik", rekla je Luna.

Svjesna je situacije u kojoj se nalazi omladina u BiH, a dokaz je i to što više radi u Evropi nego u vlastitoj zemlji. Prošle godine glumila je u filmu italijanskog režisera Paola Sorrentina "Youth" koji je dobio niz nagrada, a sam režiser je poznat po filmu "The Great Beauty" za koji je dobio Oscara. U 2013. imala je glavnu ulogu u filmu Petre Volpe "Traumland", dok je u 2014. godini bila zvijezda kratkog igranog filma "Viski i mlijeko" Miroslava Mandića.

"Omladina Bosne i Hercegovine, zbog situacije koja se pogoršava svake godine, nažalost treba sebi izmišljati te male plodove sreće i boriti se protiv silnih zagađenja koja nam ubijaju i trunak nade da će naše biljke ikad isplivati iz ovog debelog sloja političke i zdravstvene korupcije, ekonomske nestabilnosti i uništavanja kulture zbog koje danas postojimo.

Trenutno živi između četiri lokacije: Sarajevo, Zagreb, Ljubljana i Berlin.

"Sarajevo je porodica i moja duša, Zagreb, Ljubljana i Berlin su savršene mješavine dugoročnih prijateljstava i nadam se pozitivnih rezultata u budućoj karijeri", kazala je Zimić Mijović.

Ove godine gledat ćemo je u njemačkom filmu "Tigermilch" u kojem tumači ulogu Jasne.