Film/TV
16

Liv Tyler: Sa 38 godina u Hollywoodu sam građanin drugog reda

Klix.ba
Liv Tyler (Foto: EPA)
Liv Tyler (Foto: EPA)
Američka filmska zvijezda Liv Tyler požalila se kako je sa samo 38 godina postala "građanin drugog reda" u Hollywoodu zbog seksizma filmske industrije.

U intervjuu za magazin More, zvijezda "Gospodara prstenova" istakla je kako je imala vrlo malo glavnih uloga, odnosno onih u kojima nije igrala nečiju suprugu ili djevojku, iako još nije napunila ni 40.

"38 je lud broj", kazala je Tyler. "I nije smiješan kad vidite kako se stvari mijenjaju. Kad ste tinejdžer ili u dvadesetima dobijate mnoštvo uzbudljivih uloga, ali u mojim godinama obično ste nečija supruga ili djevojka - što je neka vrsta građanina drugog reda".

Tyler je uvjerena da bi malo starije glumice mogle dobiti mnogo interesantnije uloge.

Liv trenutno glumi u HBO-voj seriji "The Leftovers" sa Anne Hathaway, Meryl Streep, Emmom Thompson, Helen Mirren, Sandrom Bullock, Salmom Hayek i Maggie Gyllenhaal, visokoprofiliranim holivudskim zvijezdama koje također kritikuju predrasude protiv starijih osoba i seksističke stavove filmske industrije.

I 32-godišnja Hathaway nedavno je istakla kako gubi uloge od 20-godišnjakinja, dok Tyler priznaje kako je u proteklih pet godina imala vrlo malo velikih uloga. Osim toga, kaže da joj nedostaju filmske uloge, koje su predvidljive.

"U filmu imate scenarij i znate kako počinje, odvija se i završava. U TV serijama je drugačije jer njih pišu u hodu. Nemam pojma šta će moj lik raditi, što je frustrirajuće. Dio mene to voli, ali dio mrzi što ne mogu imati kontrolu", istakla je Tyler.