Meeting Point
151

Lezbejka sam, neka sam: Otvoren Međunarodni festival queer filma Merlinka

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Sarajevski otvoreni centar je pod sloganom "Lezbejka sam, neka sam" u Meeting Pointu otvorio sedmi po redu Međunarodni festival queer filma Merlinka koji će trajati do 9. februara.

"Raduje nas da je ovaj festival iz godine u godinu prerastao u jedan zaista važan festival koji svojim opstajanjem šalje poruku neodustajanja i borbe za prava LGBTI osoba. Iako nas čini tužnom činjenica da se Art kino Kriterion kao još jedno mjesto kulture zatvorio, važno nam je da osvajamo nove prostore i da su nas ove godine ugostili u kinu Meeting point te klubu Monument", rekli su nam iz Sarajevskog otvorenog centra.

Međunarodni festival queer filma "Merlinka" prvi put je organizovan u decembru 2009. godine u Domu omladine u Beogradu s idejom da promovira filmske naslove koji se bave gej, lezbejskom, biseksualnom, trans, interseks i queer tematikom, a koji rijetko dođu do domaće filmske publike.

Festival je otvoren filmom "Vita i Virdžinija" rediteljice Chanyje Button u kojem glumi legendarna Isabella Rossellini. Riječ je o fascinantnoj drami koja prati ljubavnu aferu između popularne autorice Vita Sackville-West i književne ikone Virginije Wolf. Nakon filma je upriličen koktel party "Grooving on Merlinka".

Drugog dana festivala možete pogledati film "Odrastanje", zabaviti se na koncertu "U pol' 9 kod Sabe" koji će biti održan u klubu Monument nakon kojeg slijedi party Sinning with Časna Sestra.

Sve informacije u vezi sa programom festivala možete pratiti na zvaničnoj web stranici festivala Merlinka.